Külföld

2011.07.05. 20:25

Leminősítette Portugáliát a Moody's

Rendkívül agresszív, négyfokozatú leminősítéssel megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától kedden a Moody's Investors Service, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége.

MTI

A nemzetközi hitelminősítő kedd esti londoni bejelentése nyomán kettőre emelkedett azoknak az euróövezeti országoknak a száma, amelyeknek befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolása van. A másik Görögország, amelyre a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben.
   
A Moody's kedd este, az európai piacok zárása után Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa1"-es - vagyis befektetési ajánlású - szintről "Ba2"-re süllyesztette a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát.
   
A cég a leminősítés során kihagyta a köztes "Baa2", "Baa3", illetve "Ba1" besorolási fokozatokat, és az új, "Ba2" portugál osztályzatra is további visszaminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.
   
A kedden bejelentett leminősítés agresszív mivoltát mutatja, hogy az előző, "Baa1"-es hosszú távú portugál államadós-kockázati besorolás mindössze egy fokozatnyira volt a már elsőrendű befektetői "A" kategóriától, a Moody's által most megadott "Ba2"-es hosszú távú osztályzat viszont két fokozattal gyengébb a már csak közepes befektetői megítélést tükröző, de még befektetési ajánlású "Baa" sáv alsó szélénél, a "Baa3"-as szintnél is.
   
A Moody's Magyarország hosszú futamidejű kormányadósságára "Baa3" osztályzatot tart érvényben, vagyis az új portugál besorolás a Moody's nyilvántartásában két fokozattal rosszabb a magyar szuverén adósosztályzatnál.
   
A portugál leminősítéshez fűzött kedd esti londoni elemzésében a hitelminősítő az osztályzatrontás és a negatív kilátás fő okai között kiemelte: véleménye szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy Portugália újból külső finanszírozásra szorul, mielőtt visszatérhetne a magántőkepiacra. A Moody's szerint annak az esélye is növekszik, hogy az újabb pénzügyi segítség egyik előfeltétele a magánszektorbeli hitelezők részvétele lesz.
   
A leminősítés fő okai között említette a hitelminősítő azokat az "egyre növekvő" aggodalmakat is, hogy Portugália nem tudja majd teljes mértékben végrehajtani azt a hiánycsökkentő és adósság-stabilizáló programot, amely az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)  kötött hitelegyezményben szerepel, tekintettel azokra a "félelmetes kihívásokra", amelyeket a kiadáscsökkentés, az adóelőírások betartatásának erősítése, a gazdasági növekedés beindítása és a bankrendszer támogatása jelent az ország számára.
   
A Moody's felidézi, hogy az EU/IMF-program alapján 2013-ig a hazai össztermék 3 százalékára kellene csökkenteni a portugál államháztartási hiányt, amely tavaly még 9,1 százalékos volt. A cég szerint növekszik annak a valószínűsége, hogy Portugáliának 2013 második feléig sem sikerül megfizethető kamatszintek mellett tőkepiaci finanszírozáshoz jutnia, és ebben az esetben - a mostani program kifutásával - újabb hivatalos pénzügyi segítség válik szükségessé.
   
Ehhez szükséges lehet a portugál adósság jelenlegi befektetőinek részvétele is, annak arányában, hogy a portugál adósság mekkora hányada jár éppen le - áll a Moody's keddi londoni elemzésében.
   
A hitelminősítő szerint ez utóbbi fejlemény elriaszthatja az újabb magánszektorbeli befektetéseket a portugál adósságba, még tovább csökkentve annak valószínűségét, hogy Portugália egyhamar visszaszerezheti piaci hozzáférését fenntartható kondíciók mellett.
   
A Moody's mindazonáltal kiemeli, hogy a "Ba2"-es portugál szuverén adósosztályzat az esetleges adósságátrendezés jóval kisebb kockázatát tükrözi, mint a cég által Görögországra érvényben tartott "Caa1"-es besorolás.
   
A Moody's a múlt hónap elején süllyesztette agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a "Caa1" szintre Görögország államadósi besorolását, arra hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos a kockázata Görögország törlesztésképtelenné válásának.
   
Néhány nappal később egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's szintén egyszerre három fokozattal "CCC" szintre - a Moody's görög osztályzatánál egy fokkal mélyebbre - rontotta Görögország hosszú távú államadós-besorolását.
   
Az S&P lépése nyomán jelenleg Görögországé a világ legrosszabb szuverén adósosztályzata. 
   
A Standard & Poor's azzal indokolta a görög leminősítést, hogy jelentősen megnőtt a kockázata a görög adósságszolgálat időbeli és maradéktalan teljesítésében bekövetkező többszöri késedelemnek.

Kertész Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!