Külföld

2011.07.29. 12:23

Meghaladhatja a hétmilliárdot a világ népessége

Washington - A világ népessége, amely 1999-ben érte el a hatmilliárdot, már az idei évben meghaladhatja a hétmilliárd főt, 2050-re pedig további 2,3 milliárddal lehetünk többen a jelenlegihez képest - írták amerikai kutatók a Science tudományos magazinban pénteken közzétett tanulmányukban.

MTI

David Bloom és Clarence James Gamble a Harvard egyetem közgazdász és demográfus professzorai szerint példátlan népességnövekedés előtt állunk.
A következő negyven évben a 2,3 milliárd fős növekedés 97 százaléka a kevésbé fejlett régiókban várható, ebből 49 százalék Afrikában. A fejlett országok lakosságszáma lényegében állandó marad, ám öregszik, így kevesebb munkaképes korú ember fog eltartani jóval több nyugdíjas korút.

A történelem folyamán a világ lakossága lassan növekedett, csak 1800 környékén érte el az 1 milliárd főt. Az elmúlt fél évszázadban viszont 3 milliárdról 7 milliárdra ugrott a lélekszám.

2011-ben körülbelül 135 millió gyerek születik világszerte és 57 millió ember hal meg, ez bolygónk lakosságának 78 millió fős gyarapodását jelenti egyetlen év alatt.
Bloom szerint a 2100-ig szóló előrejelzések már jóval bizonytalanabbak. Attól függően, hogy miként változik az egy nőre jutó szülések száma, 6,2 és 15,8 milliárd között lehet a népesség a század végén - idézte a Science Daily ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!