Külföld

2011.07.27. 11:40

U2-dokumentumfilmmel nyílik a Torontói Filmfesztivál

A U2 ír rockegyüttesről szóló dokumentumfilmmel nyílik meg szeptemberben a 36. Torontói Filmfesztivál.

Vas Népe

A szervezők keddi bejelentése szerint a kanadai nagyváros filmes mustráján tartják Luc Besson és Francis Ford Coppola legújabb alkotásainak világpremierjét is. A francia rendező munkája, a The Lady Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető portréja, az Apokalipszis most alkotója pedig a Twixt című horrorfilmmel érkezik Torontóba.

A szeptember 8. és 18. között zajló fesztiválon lesz Pedro Almodóvar, Nanni Moretti, George Clooney, Madonna és a Cannes-ból kiutasított dán rendező, Lars von Trier produkcióinak észak-amerikai bemutatója is.

Mint Cameron Bailey, a fesztivál társrendezője elmondta: az elmúlt 36 évben először fordul elő, hogy dokumentumfilmet választottak nyitófilmnek. A From The Sky Down című produkció a népszerű ír banda történetét meséli el Davis Guggenheim rendezésében. Guggenheim 2007-ben Oscar-díjat kapott a Kellemetlen igazság című, klímakatasztrófára figyelmeztető dokumentumfilmjéért.

Toronto rendezi Észak-Amerika legnagyobb filmfesztiválját, amelyet hagyományosan az Oscar előszobájának tartanak, mivel a nagy stúdiók szívesen mutatják be ott filmjeiket a komoly médiajelenlét miatt. Cannes-nal vagy Berlinnel ellentétben Torontóban nincs versenyprogram, csak közönségdíjat osztanak.

A 11 napos programban vetítik Cameron Crowe Pearl Jam Twenty című zenés dokumentumfilmjét a kilencvenes években befutott amerikai rockbandáról. David Cronenberg pedig A Dangerous Method című, Freud és Jung kapcsolatáról szóló történelmi filmdrámáját mutatja be Keira Knightley, Viggo Mortensen és Michael Fassbender szereplésével.

A torontói szervezők tíz gálavetítést és 31 világpremiert ígértek a mintegy 300 filmet felsorakoztató seregszemlére. "Az a dolgunk, hogy a fellelhető legjobb filmeket vetítsük a világ minden tájáról" - fogalmazta meg a fesztivál ars poeticáját Cameron Bailey.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!