Külföld

2011.07.07. 12:06

Végzetes medvetámadás a Yellowstone Nemzeti Parkban

Halálosan megsebesített egy grizzly medve szerdán egy férfit, aki feleségével a Yellowstone Nemzeti Park területén túrázott.

MTI

A házaspár valószínűleg meglepte a nőstény medvét és kölykeit - közölték a park munkatársai. Ez volt az első halálos grizzly-támadás a parkban 1986 óta, de a harmadik a yellowstone-i régióban az utóbbi egy évben. A vidéken az utóbbi években megnövekedett grizzlyk száma, és a turistaáradat is egyre jelentősebb. A látogatókat vonzza a táj vadregényessége, a hőforrások és a gyönyörű hegyi kilátás.

A szerda reggeli támadás alig két nappal a park leglátogatottabb hétvégéje után történt, a Yellowstone közelében lévő Canyon Village település melletti turistaúton.
   
A részletek még nem világosak, de a park vezetői szerint az állat meg akarta védeni a területét és támadásnak vélte az emberek jelenlétét. Elmondták, hogy az 57 éves áldozat felesége mobiltelefonján hívta a segélyvonalat, és sírva kiabált segítségért, hátha a környéken túrázók közül meghallja valaki.
   
Al Nash, a park szóvivője szerint a pár kétszer látta a medvét a túrája alatt, az első "találkozás" után még folytatták útjukat. A második alkalommal a grizzly már rájuk rontott. A férfi kiáltott a feleségének, hogy rohanjon, neki viszont már nem maradt ideje.
   
A Yellowstone parkban és a környékbeli területeken mintegy 600 grizzly medve él, de egyes becslések szerint a számuk az ezret is elérheti. A medvékre leskelődő, kíváncsiskodó turisták elárasztják a yellowstone-i utakat a nyári szezon csúcsán. Tavaly rekordot döntött az éves 3,6 milliós látogatószám, ami 10 százalékkal meghaladta az addigi csúcsot, az előző évi 3,3 milliót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!