Külföld

2011.08.25. 08:48

Általános sztrájk Chilében

Santiago - Relatív nyugalom uralkodott Chilében szerdán, a 48 órásra tervezett általános sztrájk első napján. Zavargások és összecsapások inkább csak a főváros egyetemeinek környékén voltak.

MTI

Santiagóban a rendőrök vízágyúval próbálták felszámolni az utcai barikádokat és eloltani az égő autógumikat, valamint könnygázt vetettek be a közlekedést akadályozó és köveket hajigáló tüntetők ellen. Az összecsapások eredményeként harminchat ember, köztük 19 rendőr sebesült meg, 348 embert pedig őrizetbe vettek. 
   
Több szakszervezet, köztük a legnagyobb szövetség, a Munkások Egységes Tömörülése (CUT), hirdetett meg általános munkabeszüntetést, azt követelve a kormánytól, hogy ossza el igazságosabban a gazdasági növekedés gyümölcseit a társadalomban az adózás, a munka törvénykönyve és az oktatás területén foganatosítandó intézkedésekkel. A közszférában jelentős volt a részvétel, a magánszektort viszont gyakorlatilag érintetlenül hagyta a sztrájkfelhívás.
   
Andrés Chadwick kormányszóvivő kijelentette, hogy az "igazolhatatlan" sztrájk kudarcba fulladt, nem sikerült megbénítania az országot. A közlekedés gyakorlatilag rendben működött az országban, még a fővárosi metróban is csak 27 százalékkal kevesebb szerelvény járt. A hatóságok becslése szerint a közigazgatásban dolgozók 14 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez, míg a közalkalmazottak egyik szakszervezete 80 százalékra becsülte a részvételt.
   
A konzervatív Sebastian Pinera kormánya, amely 17 hónapos kormányzásának legsúlyosabb társadalmi erőpróbájával néz szembe, úgy véli, hogy a sztrájk opportunista, a szakszervezetek igyekeznek tőkét kovácsolni a diákok elégedetlenségéből. Középiskolások és egyetemisták tanáraikkal együtt hónapok óta demonstrálnak a közoktatás színvonalának emeléséért és finanszírozásának javításáért.
   
Az elemzők többsége szerint a chileiek rossz közérzete messze túl nyúlik a diákok elégedetlenségén. "Ez egy modell válsága, amelyben az oktatás egyenlőtlenségeket hozott létre, a társadalomban pedig a munkavállalók érdekeinek gyenge védelmében tükröződik" - véli Manuel António Garretón szociológus. Szerinte e megmozdulások révén próbál a társadalom a pinochetista szociális modellről átállni egy valóban demokratikus modellre, amely eddig nem létezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!