Külföld

2011.08.01. 10:08

Amerikai adósságplafon: megállapodtak az emeléséről

A demokraták és a republikánusok vezetői a kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről - jelentette be hétfőn este a Fehér Házból közvetített televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök.

MTI

"Még nem végeztünk" - hangsúlyozta Obama, rámutatva, hogy a megállapodást még mind a képviselőházban, mind a szenátusban szavazással kell megerősíteni. Az elnök felszólította a két párt vezetőit, hogy támogassák a megállapodást, amely, mint mondta, nem olyan, amilyet szeretett volna, de végeredményben csökkenteni fogja a hiányt. Elmondta, hogy a következő hónapokban részletesen kifejti, hogy a hiánycsökkentés miért igényel "kiegyensúlyozott megközelítést", vagyis miért kell a megszorításokat adóemeléssel kiegészíteni.

Obama bejelentése szerint a megállapodás mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentést irányoz elő az elkövetkező tíz évre. Az adósságplafon következő, nagyobb méretű emelésérének és az ehhez feltételként szabott költségcsökkentés tervének kidolgozásához hamarosan felállítanak egy 12 tagú kongresszusi bizottságot, amelybe mindkét párt azonos számban delegál tagokat.

A kongresszusból a nap folyamán kiszivárgott értesülések szerint a felek egy összesen 2400 milliárd dolláros deficitcsökkentésről állapodtak meg az elkövetkező tíz évre.

Az elnöki bejelentést megelőzően Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője és Mitch McConnell, a republikánus kisebbség vezetője arról biztosította az amerikaiakat, hogy kormányuk nem válik fizetésképtelenné, ezért megfigyelők valószínűnek tartják, hogy a megállapodást nem fenyegeti kisiklás. A republikánus többségű képviselőházban azonban az ultrakonzervatív képviselők okoztak már kellemetlen meglepetést John Boehner házelnöknek. Ezúttal baloldali demokrata képviselők is hangot adtak elégedetlenségüknek a megállapodással kapcsolatban.

Az adósságplafon-emelésről szóló megállapodás tényét a párttársainak vasárnap este Boehner házelnök is megerősítette.

Obama elnököt bírálja az adósságplafon-megállapodásért Paul Krugman

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász éles kritikával illette az adósságplafon megemelésének kereteiről létrejött megállapodás miatt Obama elnököt a New York Times online kiadásában, mondván, a megállapodással nem hogy nem sikerült elkerülni a katasztrófát, hanem az elnök és pártja számára az maga a katasztrófa.
   
A megtakarítási program csak tovább mélyíti a gazdasági válságot és hosszabb távon nem javítja, hanem növeli az amerikai költségvetési hiányt. A megállapodással Krugman szerint az a legnagyobb gond, hogy az amerikai politikában már nyilvánvalóan semmilyen árat nem kell fizetni nyers zsarolásért, ami a banánköztársaság-státusz felé vezető lejtőre taszíthatja az Egyesült Államokat.
   
Krugman rámutat, hogy az Egyesült Államok még nem lábalt ki a pénzügyi válság gazdasági következményeiből és legalább 2013-ig még gazdasági stagnálással kell számolni. "A legrosszabb amit ilyen esetben tenni lehet, az az állami kiadások csökkentése, ami csak még jobban visszafogja a gazdasági teljesítményt" - fejtette ki. "A kiadások csökkentése gazdasági stagnálás idején nem hogy nem javítaná, de még ronthatja is a költségvetés helyzetét."
   
Krugman a kiadáscsökkentést mint gazdasági gyógymódot a középkori orvosláshoz hasonlítja, amikor érvágással "gyógyították" a betegeket és ezzel csak még jobban legyengítették őket.

Krugman szerint Obama elnök most is, mint tavaly decemberben, amikor meghosszabbította a magas jövedelműek adókedvezményeit, engedett a "zsarolásának" és meghátrált, további zsarolásra bátorítva ezzel a republikánusokat. "Lesz még bőven alkalom krízis kirobbantásával fenyegetőzni, hacsak az elnök nem enged a követeléseknek, és mostantól bízván lehet rá számítani, hogy engedni fog" - idézi a New York Times online kiadása a Nobel-díjas közgazdászt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!