Külföld

2011.08.19. 16:46

Brit zavargások: lassan megtelnek a börtönök

London - Az angliai zavargásokat követően a brit börtönökben az elítéltek száma naponta több mint száz fővel nő, és az intézetek szerint a börtönök lassan megtelnek, ha továbbra is ilyen ütemben érkeznek az elítéltek.

MTI

A börtönigazgatók szövetsége közölte: az elmúlt hat napban 677 elítélt érkezett az angliai és walesi börtönökbe. A börtönökben büntetésüket töltők száma általában csökken vagy legalábbis nem változik augusztusban, mert akkor a bíróságok ritkábban ülnek össze. A fővároson és több vidéki nagyvároson végigsöprő nyári  erőszakhullám miatt azonban a börtönökbe érkezők száma drasztikusan nő, különösen Londonban.
Hivatalosan 1200 szabad helyet tartanak fenn a brit börtönökben, ezeket töltik most fel a rendbontások miatt elítéltekkel.
Az igazságügyi minisztérium múlt heti közlése szerint 440-en kerültek börtönbe a zavargások miatt, ami azt jelenti, hogy már akkor rekordot ért el az elítéltek száma. A tárca akkor úgy látta, "egész biztosan" kezelni tudják a kialakult helyzetet, és már több intézkedést is tettek, így például egy harmadik ágyat helyeztek el a kétágyas cellákban.
A BBC szerint az elmúlt napok zavargásai nyomást gyakorolhatnak a kormányra, hogy eredeti terveivel ellentétben mégse zárjon be a jövő hónapban két börtönt, a worchestershire-i Brockhillben és Délnyugat-Londonban.

David Cameron miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, egyetért a bíróságok által a rendbontások ügyében hozott szigorú ítéletekkel. Ugyanakkor több képviselő kifogásolja a szerintük túl kemény ítéleteket.

Kedden két férfit négy év börtönbüntetésre ítéltek azért, mert a Facebook közösségi weboldalon biztattak rendbontásra.
A The Guardian napilap pénteki számában statisztikát tett közzé, amely szerint a bíróságok a zavargások miatt átlagosan 25 százalékkal hosszabb börtönbüntetést szabnak ki a vádlottakra, mint ha azok "békeidőben" követtek volna el hasonló bűncselekményeket.

Elengedtek egy korábban elítélt rendbontót

Kiengedtek pénteken egy nőt a börtönből, akit korábban öt hónapra ítéltek az angliai zavargásokban való részvétele miatt: ez az első sikeres fellebbezés a rendbontások ügyében.

A kétgyermekes anyát, Ursula Nevint múlt szombaton öt hónap börtönbüntetésre ítélték Manchesterben, mert elismerte, hogy egy barátjától elfogadott egy rövidnadrágot, amelyet korábban a fosztogatások közepette egy üzletből loptak el.
A 24 éves nő fellebbezett az ítélet ellen, amit a bíróság másodfokon elfogadott, mivel a nő közvetlenül nem vett részt a fosztogatásban. A nőre végül a börtönbüntetés helyett 75 óra közmunkát szabtak ki azzal az indokkal, hogy Ursula Nevin tudta, honnan származik az általa elfogadott ruhadarab.
Az elsőfokú tárgyaláson a bíróság arra hivatkozva ítélte őt börtönbüntetésre, hogy szem előtt kellett volna tartania, milyen példát mutat viselkedésével két fiának.
Az igazságügyi minisztérium egy szóvivője nem kívánta kommentálni az esetet, mondván, a bíróságok függetlenek a kormánytól. 

David Cameron miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, egyetért a bíróságok által a rendbontások ügyében hozott szigorú ítéletekkel. Ugyanakkor több képviselő kifogásolja a szerintük túl kemény ítéleteket.
Időközben egyre emelkedik az angliai és walesi börtönökben a zavargások miatt elítéltek száma, az igazságügyi tárca közlése szerint naponta több mint 100 új elítélt érkezik az intézetekbe. Ennek eredményeként az angliai és walesi börtönökben rekordot döntött az elítéltek száma, jelenleg összesen 86.654 ember tölti büntetését az intézetekben.
A börtönigazgatók korábban arra figyelmeztettek, hogy ha továbbra is ilyen ütemben érkeznek újabb elítéltek, hamarosan már nem lesz hol elhelyezni őket.
Pénteken a zavargásokban érintett Birminghambe látogatott Vilmos cambridge-i herceg és Katalin hercegné, ahol találkoztak a múlt héten a rendbontásokban megölt három férfi családjával és helyiekkel.

 

 

OLDALTÖRÉS: A közösségi weboldalak képviselőivel egyeztetne a brit belügyminiszter









A közösségi weboldalak képviselőivel egyeztetne a brit belügyminiszter

A jelentősebb közösségi weboldalak képviselőit találkozóra hívta a brit belügyminiszter a múlt heti angliai zavargásokkal kapcsolatban.
Eddig csak a Facebook jelzett vissza, hogy részt vesz a jövő csütörtökre tervezett találkozón, de a Blackberry is azt közölte, hogy nyitott az együttműködésre. A Twittert megkereste az ügyben a BBC, de eddig még nem kapott választ.
Korábban több bírálat érte a Facebook, a Twitter és a Blackberry közösségi weboldalakat, miután kiderült, a rendbontók közül többen is ezeken az oldalakon biztattak a zavargásokra.
A Facebook üdvözölte a lehetőséget, hogy megvitathatják a történteket Theresa May tárcavezetővel. Közleményében hangsúlyozta: vezetői örülnek annak, hogy kifejthetik  a miniszternek, milyen lépéseket tettek azért, hogy a Facebook biztonságos fóruma legyen az embereknek ezekben a "kihívást jelentő időkben". A Facebook emlékeztetett, hogy az oldal felhasználói rendre jelentik a moderátoroknak és a hatóságoknak a veszélyes tartalmú üzeneteket.
A Blackberry tulajdonosa, a Research in Motion közölte, ők is örülnek a konzultáció lehetőségének.
Kedden két férfit négy év börtönbüntetésre ítéltek azért, mert a Facebook közösségi weboldalon biztattak rendbontásra.    
David Cameron brit miniszterelnök korábban azt ígérte, a kormány megvizsgálja, miként lehetne korlátozni a közösségi
oldalak elérését az esetleges jövőbeli zavargások idején.
Nagy-Britanniában a közösségi weboldalakat kötelezheti a rendőrség, hogy adják át felhasználóik személyes üzeneteit, ha azok bizonyíthatóan összefüggésbe hozhatók egy bűncselekménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!