Külföld

2011.08.24. 15:58

Líbia: milliós vérdíjat kap, aki feladja Kadhafit

Nyolc hónap múlva választásokat tartanak Líbiában - jelentette be Musztafa Abdul-Dzsalíl, a felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetője a La Repubblica című olasz napilap szerdai számában megjelent interjúban.

MTI

"Nyolc hónap múlva parlamenti ( ) és elnökválasztásokat tartunk. Demokratikus kormányt és igazságos alkotmányt akarunk. Mindenekelőtt nem akarunk úgy elszigetelődni a világtól, mint eddig – hangoztatta a lázadók politikai vezetője. "Az +új Líbiának+ az eddigivel szemben másnak kell lennie, a szabadság, az egyenlőség és a testvériség elvein kell alapulnia" - tette hozzá.
   
Moammer el-Kadhafi líbiai vezető sorsával kapcsolatban elmondta: az ÁNT tagjai között az az uralkodó vélemény, hogy "az államfőt és bandáját" Líbiában kell bíróság elé állítani. Ezért azt szeretnék, ha élve fognák el őket és másképp bánnának velük, mint ahogyan az ezredes bánt az ellenfeleivel. "Ő csak az általa elkövetett letartóztatások és politikai gyilkosságok révén él majd az emlékezetben" - mondta.
   
Az ezredes fejére kétmillió dinár, azaz mintegy 1,6 millió dollár vérdíjat tűztek ki, és ezen felül teljes büntetlenséget is élvezhet az, aki Kadhafit megöli vagy elfogja, bármit is követett el a múltban. Az összeget líbiai üzletemberek ajánlották fel a tanácsnak.
    
A Kadhafi-érának vége hangoztatta Abdul-Dzsalíl, bár elismerte, hogy vannak még ellenállási gócok Tripoliban, és jelentős kormányerőket vontak össze Szirtnek, az államfő hagyományos védőbástyájának a térségében.
   
Megerősítette, hogy "az új Líbia szilárd, a kölcsönös tiszteleten és együttműködésen alapuló kapcsolatokat akar fenntartani más országokkal. Aktív tagja lesz a nemzetközi közösségnek, és tiszteletben fogja tartani a múltban aláírt szerződéseket. A Kadhafi utáni Líbiának különleges kapcsolatai lesznek azokkal az országokkal, amelyek a kezdetektől fogva támogatták a szabadságharcát" - mondta az ÁNT vezetője.
   
Ahmed Bani, a felkelők katonai parancsnokságának szóvivője közölte, hogy az ÁNT két napon belül átteszi székhelyét Tripoliba. Mindazonáltal a legfontosabb politikai vezetők csak akkor utaznak a fővárosba, ha a helyzet ott is teljességgel normalizálódik.
   
Mahmúd Dzsibril, a líbiai lázadók második számú vezetője egy dohai sajtótájékoztatón elismerte, hogy a Szeif al-Iszlám Kadhafi, Kadhafi fia, elfogásáról vasárnap felröppent hírek megkönnyítették a lázadók előrenyomulását Tripoliban. Bár a hír hamisnak bizonyult, s kedden személyesen Szeif al-Iszlám Kadhafi cáfolta az elfogásáról szóló értesüléseket, politikailag és katonailag is nagy előnyhöz jutottak a lázadók. Két nap alatt újabb tizenegy ország ismerte el az ÁNT-t, emellett az addig Kadhafihoz hű erők tömegesen tették le a fegyvert.
   
Kadhafi azt állította szerdán, hogy taktikai lépés volt részéről a rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes elhagyása. A líbiai népnek szánt rádióüzenetében - amelyet több arab tévécsatorna is közvetített - közölte, hogy Báb el-Azizíja többé nem létezik, NATO 64 légicsapást mért rá, romhalmazzá változtatta, letörölte a föld színéről. Azt ígérte, hogy a hozzá hű erők "a győzelemig vagy a halálig, de minden erejükkel ellenállnak az agressziónak".
   
A líbiai vezető hollétéről semmit nem tudni, s a nyilatkozatból az sem derült ki, hogy mikor hagyta el Báb el-Azizíját. A Kadhafi-kormány szóvivője mindenesetre fogadkozott egy telefoninterjúban, hogy a Kadhafihoz hű erők visszaszerzik a fővárost.
    
Az ÁNT közölte, hogy a Tripoliért vívott harcok három napja alatt több mint 400 ember vesztette életét, több mint kétezren pedig megsebesültek. Tripoliban eközben Kadhafi emberei a városközpontot ágyúzták, beleértve az előző nap elfoglalt főhadiszállást. Kadhafi híveinek erőssége a szomszédos Abu Szalim negyed, ahol orvlövészek rejtőzködnek az épületek tetején. Bád el-Azizíjában tüzérségi gránátok robbantak a felkelők között, aki a romok között fényképeztették magukat. A negyedet körülzárták.
   


 A felkelők azt állítják, hogy Líbia területének 95 százaléka van az ellenőrzésük alatt. A kivételek közé tartozik Szirt földközi-tengeri kikötőváros, amelynek térségében váratlanul erős ellenállásba ütköztek. Szirt Kadhafi szülővárosa, és komoly védelmi állások vannak kiépítve körülötte. Az összecsapások a várostól ötven kilométerre fekvő Ben Dzsavad térségében zajlanak, egyelőre tüzérségi párbaj formájában. A felkelők előzőleg Rasz Lanúfnál is "reteszbe" ütköztek, amikor Szirtet akarták megközelíteni. 

Keleti frontjuk főparancsnoka szerint Szirt védői nem reagáltak a tárgyalási javaslatokra, nem akarják megadni magukat. Bengáziban egy katonai szóvivő ennek ellenére azt mondta, hogy a város bevétele csak idő kérése.
A szóvivő afelől is biztos, hogy hamarosan elfoglalják a délnyugati városokat is, amelyeket Kadhafi emberei ellenőriznek a Nigerrel, Csáddal és Algériával közös, óriási határtérségben. Ennek központjai a repülőtérrel is rendelkező Szabha város, és a tőle délre fekvő Marzúk oázis.

Az ország jövőjének alakításába bekapcsolódott Mohammed asz-Szenuszi, a 23 éve száműzetésben élő líbiai trónörökös, aki a Die Zeit német hetilapnak adott interjújában elmondta: "ha a nép akarja", kész "szolgálni" hazáját.
A trónörökös szerint Líbia nem fog kormányozhatatlanná válni, és nem válik hasonlóvá Afganisztánhoz, Irakhoz vagy Jemenhez, mert "a törzsi rendszer itt teljesen más", és a líbiaiak "értelmes életet" akarnak élni.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A Hajnali szirén hadművelet - Tripoli elfoglalásának titkos terve

 

 

 

 

 

A Hajnali szirén hadművelet - Tripoli elfoglalásának titkos terve

A NATO és a líbiai lázadók aprólékos tervet dolgoztak ki, amelyet követve elfoglalták a fővárost, Tripolit. A Hajnali szirén hadműveletben fontos szerep jutott alvó sejteknek és egy zászlóaljparancsnoknak, akinek volt egy lezáratlan személyes ügye Moammer Kadhafi líbiai vezetővel.

Minden három hónapja kezdődött, amikor néhány tucatnyi fiatal elutazott Tripoliból a felkelők fellegvárába, Bengáziba, ahol kiképezték őket, majd - egy részük halásznak álcázva magát, a tengeren, egy másik részük pedig a nyugat-líbiai hegyeken át - visszatértek a fővárosba, és vártak - mondta el Fadlalla Harún, a lázadók katonai szóvivője, aki maga is részt vett a művelet megszervezésében.
Nemcsak Tripoliban, hanem a fővárostól nyugatra, Zentenben és Závíjában is voltak ilyen alvó sejtek, vártak a napra, amikor benyomulhatnak Tripoliba - fűzte hozzá. 
A Hajnali szirén hadművelet augusztus 21-én, szombat éjjel kezdődött. A világ meglepetten vette tudomásul, hogy a lázadók benyomultak Tripoliba, és úgyszólván ellenállás nélkül elérték a Zöld teret a líbiai főváros központjában.

Mint azt Harún szóvivő elmondta, nagyjából 150 ember fogott fegyvert Tripoliban. Útakadályokat létesítettek, harcba bocsátkoztak Kadhafi fegyvereseivel, és elfoglalták az utcai ellenőrzőpontokat. További 200 fegyveres csatlakozott hozzájuk Miszrátából.

A terv kulcsfontosságú eleme volt az az egyezség, amelyet a Tripoli kapuit őrző hadosztály parancsnokával, bizonyos Mohammed Eskallal kötöttek - idézte föl Fathi Badzsa, a felkelők politikai bizottságának a vezetője. Mint elmondta, Eskal közel állt Kadhafihoz és családjához, de "harag volt a szívében" amiatt, hogy Kadhafi 20 éve megölette az unokatestvérét, ezért ráállt, hogy a megadott jelre átadja a várost a lázadóknak. "Eskal nem törődött a forradalommal. Személyes bosszút akart állni Kadhafin" - magyarázta Harún.

A szóvivő hozzátette, a NATO-nak nagyon nagy szerepe volt Tripoli fölszabadításában. A katonai szövetség folyamatosan kapcsolatban állt a felkelők vezetőivel, a hadművelet időpontjáról is tudtak. A NATO bombázott minden olyan célpontot, amellyel mi nem sokat tudtunk volna kezdeni a könnyűfegyvereinkkel - mondta.
   
Diplomaták elmondták azt is, külföldi katonai tanácsadók - eleinte csak katariak, később franciák, olaszok és britek is, sőt néhány kelet-európai országból való fedett ügynök - a terepen is sokat segítettek a felkelőknek, főleg a felderítésben. Ennek a segítségen kívül volt egy másik funkciója is: közelről meg tudták figyelni a felkelők összetételét, figyelmeztetni tudtak, ha az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal szimpatizáló elemek próbáltak volna beférkőzni a lázadók soraiba.

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Kadhafi: taktikai lépés volt Báb el-Azizíja elhagyása

 

 

 

 



Kadhafi: taktikai lépés volt Báb el-Azizíja elhagyása

Moammer Kadhafi líbiai vezető azt állította szerdán, hogy taktikai lépés volt részéről a rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes elhagyása.
Kadhafi a líbiai népnek szánt rádióüzenetében - amelyet több arab tévécsatorna is közvetített - közölte, hogy Báb el-Azizíja többé nem létezik, NATO 64 légicsapást mért rá, romhalmazzá változtatta, letörölte a föld színéről. Azt ígérte, hogy a hozzá hű erők "a győzelemig vagy a halálig, de minden erejükkel ellenállnak az agressziónak".
   
Kadhafi felszólította Tripoli lakóit, hogy "tisztítsák" meg a fővárost a "lázadóktól és árulóktól". Azt állította , hogy titokban "ellenőrző körutat" tett a fővárosban, és nyugodtnak találta helyzetet.
   
A líbiai vezető hollétéről semmit nem tudni, s a nyilatkozatból az sem derült ki, hogy mikor hagyta el Báb el-Azizíját. A Kadhafi-kormány szóvivője mindenestre fogadkozott egy telefoninterjúban, hogy a Kadhafihoz hű erők visszaszerzik a fővárost.
    
Musztafa Abdel-Dzsalíl, a felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) az elnöke közölte, hogy a Tripoliért vívott harcok három napja alatt több mint 400 ember vesztette életét, több mint kétezren pedig megsebesültek. A France24 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a felkelők 600-nál több, Kadhafihoz hű katonát fogtak el. A tripoli kórházak híján vannak mindennek, ami a sebesültek kezeléséhez szükséges - tette hozzá.

Musztafa Abdel-Dzsalíl szerint a Tripoli bevételéért folytatott harcoknak vége, Kadhafi rezidenciája teljesen a felelők kezén van, és még három városnegyedben van néhány helyszín, ahol a kormánykatonák ellenállást tanúsítanak. A nemzeti tanács elnöke sem tudta megmondani, hogy Kadhafi hol van. Szerinte a líbiai vezető nem elég bátor ahhoz, hogy még mindig Tripoliban legyen.
   
Abdel-Dzsalíl felszólította a felkelőket és Tripoli lakóit, hogy ne döntsék káoszba a fővárost, legyenek türelmesek, megbocsátók, toleránsak, és ne hajtsa őket a bosszúvágy.



Líbia: robbanások, lövöldözés Tripoliban

Tripoli - Két erőteljes robbanást és szórványos lövöldözést lehetett hallani szerdán kora reggel a líbiai fővárosban - jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről.
A két robbanás feltehetően bombák becsapódása volt, mert közben a NATO egyik repülőgépe húzott el a főváros fölött.
Tripoliban szinte egész éjjel szórványos lövöldözés és robbanások döreje hallatszott. A kormányellenes lázadók vasárnap betörtek a líbiai fővárosba, de még nem sikerült teljes egészében ellenőrzés alá vonniuk a kétmilliós nagyvárost; Tripoli több pontján még ellenállnak Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai. A repülőtérre vezető út mentén például mesterlövészek rejtőznek - mondta el a lázadók egyik csoportjának vezetője.


A lázadók súlyos csapást mértek a Kadhafi-rendszerre azzal, hogy kedden elfoglalták a líbiai vezető főhadiszállását, de az ezredes holléte továbbra is talány. Kadhafi kedd este közzétett egy nyilatkozatot, amelyben többek között az állt, hogy "taktikai okokból" elhagyta a Tripoli központjában elterülő Báb el-Azizíja komplexumot, ahol a rezidenciája is van.



OLDALTÖRÉS: Mahmúd Dzsibril: Az átmenet azonnal megkezdődik

Mahmúd Dzsibril: Az átmenet azonnal megkezdődik

Mahmúd Dzsibril: Az átmenet azonnal megkezdődik

Mahmúd Dzsibril: Az átmenet azonnal megkezdődik

 Mahmúd Dzsibril, a líbiai lázadók második számú vezetője kijelentette, hogy azonnal megkezdődik az átmenet "az új Líbia kiépítésének" érdekében.
A Dohában tartózkodó Dzsibril kedd este tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "egy új Líbiát hozunk létre minden líbiaival, mint az egységes, polgári és demokratikus nemzetért küzdő testvérekkel együtt.

Közölte, hogy megtartják az első alkotmányos választást, de addig is arra kéri honfitársait, hogy "legyenek méltóak a forradalomhoz", és építsenek együtt egy új országot.

A felkelők február 27-én Bengáziban alakították meg politikai szervüket, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, amelyet Musztafa Abdel-Dzsalíl elnököl, a kormányfőnek megfelelő tisztséget pedig Dzsibril tölti be. A Moammer Kadhafi líbiai vezető bukását követő időszakra kidolgozott legutóbbi útiterv, az alkotmányos nyilatkozat értelmében a tanács áttelepül Bengáziból Tripoliba, majd harminc napon belül ügyvezető kormányt alakít. 

Ahmed Bani, a felkelők katonai parancsnokságának szóvivője kedden közölte, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács két napon belül átteszi székhelyét Tripoliba. Mindazonáltal a legfontosabb politikai vezetők csak akkor utaznak a fővárosba, ha a helyzet ott is teljességgel normalizálódik. 

Dzsibril a dohai sajtótájékoztatón elismerte, hogy a Szeif al-Iszlám Kadhafi, Kadhafi fia, elfogásáról vasárnap felröppent hírek megkönnyítették a lázadók előrenyomulását Tripoliban. Bár a hír hamisnak bizonyult, s kedden személyesen Szeif al-Iszlám Kadhafi cáfolta az elfogásáról szóló értesüléseket, politikailag és katonailag is nagy előnyhöz jutottak a lázadók. Két nap alatt újabb tizenegy ország ismerte el az ÁNT-t, emellett az addig Kadhafihoz hű erők tömegesen tették le a fegyvert.

Líbia mexikói és Buenos Aires-i nagykövetségén is kitűzték a felkelők zöld-fekete-vörös lobogóját, jelezve, hogy átálltak a lázadók oldalára. A mexikói nagykövetség két diplomatája elmondta, hogy már február óta nem teljesítették a Tripoliból érkező utasításokat, de mivel féltették Líbiában élő családtagjaikat, eddig nem hozták nyilvánosságra az átállásról hozott döntésüket.

Dohában szerdán nemzetközi értekezletet tartanak az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Törökország, Katar és az Egyesült Arab Emírségek részvételével, hogy döntést hozzanak egy 2,5 milliárd dolláros összeg felszabadításáról. A pénzt bérek kifizetésére és az alapvető szükségletek kielégítéséhez szükséges áruk beszerzésére fordítaná az ÁNT. Az Egyesült Államok kedden közölte, hogy a befagyasztott líbiai javakból 1-1,5 milliárd dollár felszabadításának módozatain dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!