Külföld

2011.08.16. 17:19

Ömlik az olaj a tengerbe Skóciánál

London - Újabb helyen sérült meg a Shell egyik fúrótornyának vezetéke az Északi-tengeren, így már két helyen ömlik olaj a tengerbe Skócia mellett.

MTI

A Gannet Alpha fúrótorony 180 kilométerre található a skóciai Aberdeen városától. A szivárgást már a múlt héten fedezték fel, és azóta a Shell tájékoztatása szerint 216 tonna, 1.300 hordó olaj ömlött a tengerbe.
   
Az energia- és klímaügyi minisztérium hétfői álláspontja szerint bár a tavaly a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófához képest ez az eset kevésbé súlyos, brit viszonylatban igen jelentős szivárgásról van szó. Nem valószínű, hogy az olaj eléri a partokat, hanem várhatóan szétoszlik a tengerben.
   
A Mexikói-öbölbe tavaly becslések szerint 3,2-4,9 millió hordó olaj ömlött.
   
Skóciánál a jelenlegi szivárgás eredményeként tíz éve nem került akkora mennyiségű olaj az Északi-tengerbe, mint most. Legutóbb 2000-ben volt komoly szivárgás, akkor 524 tonna olaj ömlött a tengerbe.
   
A Shell közölte: jelenleg a második szivárgás pontos helyének meghatározásán dolgoznak. Glen Cayley, a Shell európai technikai igazgatója elmondta: "Nagyon összetett tengeralatti infrastruktúránk van", és a második hely, ahol a vezeték megsérült, egy nehezen megközelíthető részen van. Mint kifejtette, a búvárcsapatoknak még időre van szükségük a szivárgás helyének megtalálásához. 


A The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) Scotland környezetvédelmi szervezet igazgatója, Stuart Housden kijelentette: minden érintett felet tájékoztatni kell, hogy hatékonyan lehessen megoldani a problémát. "A kommunikáció és az információk megosztása kulcsfontosságú" - tette hozzá.

A szervezet felajánlotta segítségét, hogy megvizsgálják, milyen kockázatot jelent a szivárgás a madarakra. "Bármekkora mennyiségű olajról is van szó, ha rossz helyen, rossz időben kerül a tengerbe, az katasztrofális hatással lehet az élővilágra" - fogalmazott Stuart Housden.

Korábban a Greenpeace arra panaszkodott, hogy a Shell nem tájékoztatja őket az ügyben, állításuk szerint a szivárgás tényét is csak napokkal később közölte a vállalat.

A Gannet-olajmezőről idén január és április között naponta 13.500 hordó olajt termeltek ki. Az olajmező az amerikai Exxon leányvállalatának, az Esso-nak a tulajdonában van, de a kitermelést a Shell végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!