Külföld

2011.08.26. 16:23

Öngyilkos merénylet Nigéria fővárosában

Öngyilkos merénylő okozta, legalább 18 halottat követelő erős robbanás volt pénteken a nigériai fővárosban az ENSZ képviseletének épületében. A merényletet egy radikális muzulmán szekta vállalta magára.

MTI

A merénylő robbanószerrel megrakott gépkocsijával két kapun áthajtva jutott az épület közvetlen közelébe, ahol a jármű felrobbant, hatalmas lyukat ütve a falba. Az Abuja diplomáciai negyedében lévő képviseleten mintegy négyszázan dolgoznak.

A merénylet elkövetését egy Boko Haram nevű helyi muzulmán szekta vállalta magára. Szóvivője ezt a BBC hausza nyelvű adásában közölte késő délután. (A hausza a Nigériában beszélt főbb nyelvek egyike, a londoni rádióadó e nyelven sugárzott műsorait a nyugat-afrikai ország muzulmán lakosságának nagy része hallgatja.) A Boko Haram jelentése: a nyugati oktatás szentségtörés.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy Nigéria, Afrika legnépesebb országa élesen megosztott: déli részén a katolikusok, az északin a muzulmánok vannak többségben.

Az abujai merényletet elítélte és barbár cselekedetnek nevezte  Goodluck Jonathan nigériai államfő, egyúttal elrendelve a főváros területén érvényes biztonsági előírások szigorítását.

"Visszataszító tettnek" minősítette az abujai robbantást Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke. Brüsszelben  kiadott közleményében az EP-elnök leszögezte: aki az ENSZ ellen támad, az az egész nemzetközi közösség ellen intéz támadást. Elítélte az akciót Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke is, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig úgy fogalmazott: ez támadás volt mindazok ellen, akik életüket mások szolgálatának szentelték.

A nigériai fővárosban lévő ENSZ-épületben a világszervezet 26 különböző humanitárius és fejlesztési ügynökségének volt képviselete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!