Külföld

2011.08.08. 06:36

Szíria - Újabb tüzérségi támadás Deir-ez-Zór ellen

Bejrút - Újabb tüzérségi támadás indult hétfőn a kelet-szíriai Deir-ez-Zór városa ellen, ahol előző nap legkevesebb 42 ember vesztette életét a hadsereg erősödő offenzívájában - közölték ellenzéki aktivisták.

MTI

A rendszerellenes megmozdulásokat koordináló és dokumentáló Helyi Koordinációs Bizottságok szerint a korai órákban újult fel a gépfegyverropogás és a nehéztüzérségi lövedékek hangja, majd a katonák kezdtek bevonulni a városba.
  
  "A humanitárius helyzet igen rossz a városban, amely már kilenc napja van ostromzár alatt - mondta Deir-ez-Zórban egy aktivista, aki név nélkül nyilatkozott, megtorlástól tartva. - Hiány van gyógyszerből, csecsemőtápszerből, élelemből és benzinből. A város teljesen megbénult."
   
Háromszáznál többen haltak meg Szíriában a múlt héten, amely a legvéresebb hét volt a Bassár el-Aszad elnök tekintélyelvű uralma ellen öt hónapja kezdődött felkelésben. Már az ország arab szomszédai is csatlakoznak a tüntetésekkel szembeni durva katonai fellépés nemzetközi elítéléséhez.
   
A szíriai események ügyében vasárnap először foglalt állást hivatalosan az Arab Liga, "növekvő aggodalmát" fejezve ki a fejlemények miatt. A pánarab szervezet felszólította a damaszkuszi vezetést, hogy haladéktalanul állítsa le a tüntetők elleni erőszakcselekményeket.
   
Abdalláh szaúdi uralkodó külön is a vérontás leállítására szólította fel vasárnap a szíriai hatóságokat, és bejelentette, hogy konzultációra hazahívja országa damaszkuszi nagykövetét.
   
Emberjogi szervezetek és aktivisták szerint március óta már több mint 1700 halottja van annak, hogy a kormányerők lesújtanak a többnyire békés, fegyvertelen tüntetőkre, akik politikai reformokat követelnek és az Aszad-család negyvenéves uralmának végét. Az Aszad-rezsim vitatja az áldozatok számát, külföldi összeesküvést lát az időnként százezreket mozgósító tüntetések mögött, és fegyveres bandákat okol az erőszakért. Közben reformokat is ígér, de azokkal nem tudja lecsillapítani az átfogó változások követelőit.

A vérontás leállítására szólította fel a szíriai hatóságokat

Dzsida - A vérontás leállítására szólította fel vasárnap a szaúdi uralkodó a szíriai hatóságokat, és bejelentette, hogy konzultációra hazahívja országa damaszkuszi nagykövetét.

"Elfogadhatatlan Szaúd-Arábia számára az, ami Szíriában zajlik" - közölte Abdallah szaúdi király nyilatkozatában, amelyet az al-Arabíja arab hírtelevízióban olvastak fel vasárnap késő éjszaka. A szaúdi uralkodó szerint Damaszkusznak "bölcsen meg kell fontolnia, hogy mit tesz, még mielőtt túl késő lenne", és valós reformokat kell végrehajtania, nem csupán ígéretek szintjén.

A rendszerellenes tiltakozások Szíriában március közepén robbantak ki, s a kormányerők az elmúlt napokban egyre erőszakosabban igyekeztek elfojtani azokat. Egyes összesítések szerint a felkelésben eddig több mint kétezren haltak meg, javarészt tüntetők. Vasárnap 59 halálos áldozata volt a hatóságok brutalitásnak.
Öt hónappal a szíriai népfelkelés márciusi kezdete után először foglalt állást hivatalosan az Arab Liga, "növekvő aggodalmát" fejezve ki a szíriai fejlemények miatt. A pánarab szervezet felszólította a damaszkuszi vezetést, hogy haladéktalanul állítsa le a tüntetők elleni erőszakcselekményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!