Külföld

2011.08.24. 15:59

Tagadja bűnösségét Goran Hadzic

Brüsszel - Tagadta bűnösségét a hágai törvényszék előtt Goran Hadzic, a horvátországi szerbek egykori vezetője, akit emberiesség elleni cselekményekkel vádolt meg az egykori délszláv háborús bűntettek ügyében eljáró ENSZ-testület (ICTY) ügyésze.

MTI

A július 20-án Szerbiában elfogott, két nappal később pedig az ICTY-nek átadott, 52 éves Hadzic szerdán jelent meg másodszor a törvényszék előtt. Az első alkalommal - mindössze néhány nappal Hágába szállítása után - nem volt hajlandó nyilatkozni arról, bűnösnek tartja-e a magát a terhére rótt vádpontokban. Akkor négy hét gondolkodási időt kapott, annak lejártával pedig most azt állította magáról, hogy nem bűnös.
   
Hadzic az utolsó azoknak a sorában, akiknek a hágai törvényszék előtt kell felelniük a volt Jugoszlávia felbomlása nyomán - a múlt század kilencvenes éveinek első felében lezajlott háborúkban - elkövetett cselekményekért. Az ICTY összesen 161 személy ellen emelt vádat. Jelenleg is folyik az életben levő szerb fő vádlottaknak - Radovan Karadzicnak és a szintén csak nemrég elfogott Ratko Mladicnak, a boszniai szerbek egykori politikai, illetve katonai vezetőjének - a büntető pere.
   
Hadzic ellen 14 vádpontot fogalmazott meg az ICTY ügyésze. E vádpontok részben horvát polgári személyek százainak meggyilkolásával, részben pedig azzal kapcsolatosak, hogy a szerb-horvát háborúban a szerb haderő több tízezer horvátot űzött el lakhelyéről. Ami a tömeges gyilkosságokat illeti, a Hadzic terhére rótt legsúlyosabb esetek Vukovárban történtek 1991 novemberében, amikor több mint kétszáz horvátot öltek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!