Külföld

2011.08.08. 10:15

Timosenko bebörtönzése Janukovics elszigeteltségét erősítheti

Kényes helyzetbe hozta az ukrán vezetést, hogy fogdába került az ellene indított per során Julija Timonsenko ellenzéki politikus, volt kormányfő.

MTI

Az ügyészség már korábban kérte a politikus előzetes őrizetbe vételét, mert Timosenko sorozatosan megsértette az eljárási szabályokat a hivatali hatalommal való visszaélését vizsgáló perében. Timosenko viszont azzal vádolja a bíróságot, hogy Viktor Janukovics elnök megbízásából jár el, hogy megakadályozzák az indulását a választásokon.

A meghallgatása során Timosenko visszautasította, hogy felálljon, amikor a bíróhoz beszél, és kétségbe vonta a pártatlanságát. Pénteken a bíró utasítására rendőrök vették körül Timosenkót, és meg is bilincselték, miután kivezették a tárgyalóteremből.

Az 50 éves politikus, Janukovics elnök régi ellenfele nem először ül a kijevi fogdában: 2001-ben Leonyid Kucsma elnöksége idején szintén korrupció – akkor a gázimportban monopolhelyzetet élvező ukrán energiaipari vállalat fejeként az orosz védelmi minisztérium megvesztegetésének vádjával – került férjével és apósával együtt átmenetileg a rács mögé -, most pedig egyebek között a 2009-ben kormányfőként Oroszországgal kötött – a vád szerint Ukrajna számára előnytelen - gázszállítási szerződések engedélyezése miatt. Akárcsak akkor, most is Timosenkónak politikailag jól jön bebörtönzése. „Lemosódik róla minden, ami ráragadt, mert ő a szenvedő fél. Így volt ez 2001-ben is, amikor (a pénzmosásért az Egyesült Államokban börtönbüntetését töltő volt ukrán kormányfő, Pavlo) Lazarenko +cinkostársából+ országos szintű politikussá vált” – jósolta Olekszandr Calij politológus, akit a Minprom ukrán hírportál idézett.

Bűnös-e vagy sem az ellene felhozott vádakban a „Gázhercegnőnek” is becézett politikus, az még eldöntésre vár, de támogatói és a nyugati sajtó nagy része egyetértenek abban, hogy az ellene indított per nem mentes minden politikai indíttatástól. Bár egyes támogatói is elismerik, hogy Timosenko nem tanúsított korrekt magatartást a bíróságon - ártatlanságát hangoztatta, és azzal vádolta meg az elnöklő bírót, hogy Janukovics megbízásából jár el, aki így akarja eltávolítani őt a politikai színtérről, ülve válaszolt a kérdéseire, sőt őrizetbe vétele napján gúnyos megjegyzésekkel illette a tanúként kihallgatott Mikola Azarov kormányfőt ukrán nyelvtudásának hiánya miatt -, általános vélemény, hogy az őrizetbe vétel miatt Janukovics elszigetelődik külföldön, és az ügy nyomán újabb elégedetlenségi mozgalom bontakozhat ki Ukrajnában.

Volodimir Polohalo ismert ukrán politológus, a volt kormányfő vezette Julija Timosenko Tömbje színeiben parlamentbe jutott képviselő a Szvoboda rádiónak nyilatkozva úgy vélte, hogy Janukovics és környezete a hatalom elvesztése miatti aggodalmában „átlépett minden emberi és erkölcsi határt”.

A volt kormányfő őrizetbe vétele máris tüntetéseket váltott ki a fővárosban és szemmel láthatólag összekovácsolja az egyébként megosztott, Janukoviccsal szemben álló ellenzéki erőket. Kérdés viszont, hogy a 2004-es utcai megmozdulások révén az elnöki székbe került Viktor Juscsenko és kormányfője, Timosenko állandó torzsalkodásaiba belefáradt, a „narancsszínű forradalomban” csalódott ukránok milyen mértékben mozgósíthatók "az ukrán Jeanne d,Arc" szerepében fellépő Timosenko védelmében, és állnak ki az általa képviselte Nyugat-barát politika mellett a nyíltan oroszbarát Janukoviccsal szemben. Ukrán politológusok szerint nem kell forradalomra számítani, főként nem a nyári szabadságok idején, annál is inkább, mert a volt kormányfő iránt vegyes érzelmeket táplálnak az ukránok. Viktor Nebozsenko, a Barométer Intézet munkatársa szerint, akit az AFP francia hírügynökség idézett, az ukránokat jobban aggasztják az áremelések, mint Timosenko sorsa.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok Ukrajnával való viszonyára  viszont mindenképpen hatással lesz a volt kormányfő lefogása. Több uniós diplomata is figyelmeztette Kijevet, hogy az ellenzéki politikus perének kimenetelétől függ az Ukrajna által 2011-ben aláírni remélt társulási szerződés sorsa. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, hogy Európa aggódik Timosenko őrizetbe vétele miatt, és felszólította Ukrajnát: tartsa tiszteletben a jog normáit, ha társulni akar az EU-val. „Ha a volt kormányfőt letöltendő börtönbüntetésre ítélik, az ukrán hatóságok diplomáciai elszigetelésre számíthatnak” – jósolta Volodimir Feszenko ukrán politológus. Vadim Karaszev, a Stratégiai Tanulmányok Intézete vezetője szerint is romlani fog az EU és Ukrajna közötti viszony, és kérdésessé válik a társulási szerződés aláírása is.

Rossz időpontban történt az őrizetbe vétel az amerikai-ukrán viszony szempontjából is. A washingtoni kormányzat reagálása láttán nem kétséges, hogy a Fehér Ház bezárja a kaput a Kijevvel való különleges kapcsolatok előtt. Washingtonnak most reális gazdasági gondjai vannak, és nem ez az a perc, amikor a kormányzat szemet hunyhat a tékozló fiú csínytevései fölött – mutatott rá Vitalij Portnikov elemző a Kontakty hírportálon megjelent írásában,

Többeket meglepett Moszkva reagálása a volt ukrán kormányfő őrizetbe vételére. Az orosz külügyminisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy a 2009-ben megkötött gázszállítási szerződéseket a két ország törvényi előírásainak megfelelően kötötték meg. Timosenko pere aligha lesz Dmitrij Medvegyev orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök augusztus. 11-re tervezett szocsi tárgyalásainak témája – közölte egy kremli illetékes a Facenews ukrán hírportál szerint.

Elemzők ugyanakkor felvetik, hogy Moszkvának nem érdeke egy „Hodorkovszkij-per” ukrajnai megismétlődése, egyesek nem zárják ki azt a lehetőséget sem, hogy Janukovics is a kegyvesztett szövetséges, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sorsára juthat.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Az ukrán rohamrendőrök összecsaptak Timosenko híveivel

 

 

 

 

 

Az ukrán rohamrendőrök összecsaptak Timosenko híveivel


Összecsapott az ukrán rohamrendőrség Julija Timosenko volt kormányfő híveivel a kijevi bíróság előtt, ahol egy bíró hétfőn ismét elutasította, hogy szabadlábra helyezzék a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt politikust, ezúttal óvadék ellenében.

Egy szemtanú elmondta, hogy a Berkut (Sólyom) különleges ukrán rendőri egység tagjai összeverekedtek az emberekkel, amikor megpróbálták megtisztítani az utat a Timosenkót elszállító rendőrségi teherautó elől.
A 50 éves karizmatikus politikus a per június végi kezdete óta elutasította az együttműködést Rogyion Kirejev bíróval, akit Viktor Janukovics elnök „bábjának” nevezett. Pénteken vették őrizetbe, arra hivatkozva, hogy megsértette a bírósági eljárás szabályait.

Amikor a bíró hétfőn a harmadik szabadlábra helyezési kérelmet is elutasította, és szerdáig elnapolta a tárgyalást, a volt kormányfő támogatói a főútvonalra özönlöttek és egy időre lezárták a forgalmat. A rohamrendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, amikor megtisztították az utat a politikust elszállító rendőrségi teherautó elől.

A Timosenko támogatóival való összetűzés elkerülésére a rendőrök reggel páncélozott teherautóval szállították a politikust a bíróságra, négy órával a tárgyalás kezdete előtt. A bíróság körüli utcákon a különleges erők több száz tagja várakozott teherautókban, de nem léptek közbe az épület közelében tartott nagygyűlés megakadályozására.
Timosenko hívei közölték: eltökéltek, hogy kiszabadítják őt a rendőri őrizetből.

„Minden politikai megoldást kimerítettünk. Mostantól az utcán fogunk cselekedni” – jelentette ki Szerhij Szoboljev, a volt kormányfő vezette Julija Timosenko Tömbje frakcióvezető-helyettese, arra utalva, hogy folytatódni fognak az utcai megmozdulások.

Timosenkót egyebek mellett azzal vádolják, hogy 2009-ben kormányfőként Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal. A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat és azzal vádolja politikai ellenfelét, Viktor Janukovics elnököt, hogy így kívánja eltávolítani őt a politikai színtérről.

 

 

OLDALTÖRÉS: Orosz kommentárok


Orosz kommentárok


Orosz kommentárok


Orosz kommentárok

Julija Timosenko volt ukrán kormányfő őrizetbe vételéről a hétfői orosz lapok a Yukos volt kőolaj-konszern Oroszországban bebörtönzött egykori elnökére utalva megállapították: Timosenko pere Janukovics hatalma számára afféle Hodorkovszkij-üggyé válhat (Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajipari vállalat főrészvényesét 2005 májusában nyolc év szabadságveszésre ítélték pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért).

A Kommerszant című lap rámutatott: Timosenko híveit egyelőre nem sikerült nagyobb megmozdulásokra mozgósítani, a felháborodott külföldi reagálások viszont egymást követik. Az orosz napilap azt írta: sokak számára váratlanul Moszkva az elsők között reagált a volt kormányfő őrizetbe vételére. Az orosz külügyminisztérium nyilatkozatot adott ki, amelynek lényege abban foglalható össze, hogy Julija Timosenko nem tett semmi törvénybe ütközőt. "A gázmegállapodásokat 2009-ben a két ország vonatkozó jogszabályai és a nemzetközi jog szigorú tiszteletben tartásával kötötték meg, és aláírásukhoz az előírásoknak megfelelően hozzájárult mindkét ország államfője" a nyilatkozat szerint.

A lapnak egy kremlbeli forrás kijelentette: "A volt kormányfő őrizetbe vétele aligha jár kedvező következményekkel Janukovics számára".

Egy hétfői bejelentés szerint Viktor Janukovics Dmitrij Medvegyev orosz államfő meghívására csütörtökön Moszkvába látogat.

A Kommerszant idézte Konsztantyin Zatulint, a duma, az orosz törvényhozás alsóháza FÁK-államokkal foglalkozó bizottságának tagját is, aki kijelentette: az ukrán hatóságok rövidlátó magatartást tanúsítanak Moszkvával szemben. "A helyzet elég pikáns, mivel Julija Timosenkóval együtt a vádlottak padjára kerültek az Oroszországgal megkötött gázszerződések is, és ezzel az ukrán fél nehéz helyzetbe hozza stratégiai partnerét, Oroszországot" - mondta Zatulin.

A Vedomosztyi című lap kommentárjában úgy vélte: az ukrán politikusok, akik ragaszkodtak Timosenko őrizetbe vételéhez, alighanem bánni fogják döntésüket. A "bírósággal szembeni tisztelet hiánya" kétes jogi alap a volt kormányfő lefogásához. "Az ellenzék vezetőjének őrizetbe vétele, és megvádolása az Oroszországgal kötött szerződések kapcsán hivatali hatalommal való visszaéléssel politikai bosszúnak tűnik, és elkerülhetetlenül Európa, az Egyesült Államok és Oroszország elégedetlenségét váltja ki".

A lap arra is felhívta a figyelmet: nem valószínű, hogy egyhamar szabadlábra helyeznék Timosenkót, mert az ellenzék nagy megmozdulásokra most nem képes, különösen a nyaralási szezon közepén. Az Ukrajnára gyakorolt kemény külső nyomás, vagy akár szankció nem zárható ki, de Európa és Amerika most a gazdasággal van elfoglalva. Janukovics népszerűségi mutatói romlanak, és aligha tudja biztosítani választási győzelmét. Sok függ majd attól, hogy az ellenzék talál-e megfelelő vezért, aki Timosenko, a  néptribun helyére léphet - írta a Vedomosztyi.

OLDALTÖRÉS: Őrizetben marad a volt kormányfő

Őrizetben marad a volt kormányfő

Őrizetben marad a volt kormányfő

Őrizetben marad a volt kormányfő

Folytatni akarja "Ukrajnáért, az igazi európai államért" folytatott harcát Julija Timosenko: az ellenzéki politikus, volt kormányfő erről a börtönben töltött hétvége után, hétfő reggel beszélt, újabb bírósági meghallgatása előtt.

A volt kormányfő továbbra is őrizetben marad, Rogyion Kirejev elnöklő bíró ugyanis hétfőn hivatalosan elutasította az ügyvédje által benyújtott szabadlábra helyezési kérelmet.
   
Az Oroszországgal 2009-ben kötött, az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződések miatt hivatali visszaéléssel vádolt Timosenkót pénteken helyezték előzetes letartóztatásba a bírósággal szembeni tiszteletlen magatartás miatt.
   
A tárgyaláson Timosenko bilincs nélkül, tökéletes sminkkel és frizurával jelent meg. A bíró kérdésére, hogy támogatja-e az ügyvéde beadványát, kijelentette: "Ön, bíró úr, akárcsak az ügyészek, az ukrán társadalom és a nemzetközi közösség nagyon jól tudják, hogy nem követtem el bűncselekményt, és nemcsak hogy nem akar helyt adni a beadványnak, hanem meg akar törni, nemcsak engem, hanem a fiatal demokratikus államot is."
Megismételte: ezután sem fog állva felelni a bíró kérdéseire.
   
A volt kormányfő, aki 2004-ben a Viktor Janukovics jelenlegi elnök ellenében Viktor Juscsenkót elnöki székbe segítő "narancsszínű forradalom" fő szervezője volt, és 2010 februárjában az elnökválasztáson alulmaradt Janukoviccsal szemben, tagadja az ellene felhozott vádakat, és azzal vádolja Janukovicsot, hogy koncepciós perrel akarja eltávolítani a politikai színtérről.
   
A tárgyalás előtt Timosenko elmondta, hogy nem várt ilyen erős reagálást a nemzetközi közösség részéről a letartóztatására, és csodálkozását fejezte ki az orosz reagálás miatt. A világ vezető demokráciái követelték Timosenko szabadon engedését, az orosz külügyminisztérium pedig azt hangoztatta, hogy legálisak voltak a gázszállítási szerződések, amelyeket az ukrán kormány most újra akar tárgyalni.
   
A kijevi bíróság előtt hétfőn a volt kormányfő másfélezer híve gyűlt össze. A tüntetők aláírást gyűjtenek egy petícióhoz, amelyben Viktor Janukovics elnök lemondását követelik.
   
Kijev főutcáján, a Hrestyatikon, ahol a tiltás ellenére szombat éjjel óta mintegy húsz sátorban tiltakoznak a volt kormányfő hívei, Timosenko támogatóinak és ellenzőinek százai tüntettek hétfő délelőtt egymástól rendőrkordonnal elválasztva.

OLDALTÖRÉS: Ashton aggodalmát fejezte ki Timosenko letartóztatása miatt


Aggodalmát fejezte ki Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető letartóztatása miatt Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Stefan Füle bővítési biztossal együtt kiadott hétfői közleményében.


Aggodalmát fejezte ki Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető letartóztatása miatt Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Stefan Füle bővítési biztossal együtt kiadott hétfői közleményében.


Aggodalmát fejezte ki Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető letartóztatása miatt Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Stefan Füle bővítési biztossal együtt kiadott hétfői közleményében.

"Nagyon aggasztanak minket a Pecserszki Körzeti Bíróságon történt események, amelyek Julija Timosenko letartóztatásához vezettek" - hangsúlyozta Ashton.

"Az EU és Ukrajna nemzetközi partnerei többször rámutattak az igazságos, átlátható és független jogi eljárás szükségességére, amellyel elkerülhető a részrehajlás látszata" - olvasható a közleményben, amely szerint az "események a jogállamisággal kapcsolatos aggodalmakat vetnek fel Ukrajnában".

Ashton és Füle arra buzdította a kelet-európai országot, hogy "tegyen eleget a Keleti Partnerség alapjául szolgáló elveknek és közös értékeknek", illetve az EU-aspiránsoktól elvárt magas szintű követelményeknek.

Az ukrán ügyészség azon a címen kérte Timosenko őrizetbe vételét, hogy a politikus sorozatosan megsértette az eljárási szabályokat a hivatali hatalommal való visszaélést vizsgáló perében. Timosenko azzal gyanúsítja a bíróságot, hogy valójában Viktor Janukovics elnök megbízásából jár el, és a per célja, hogy megakadályozzák indulását a választásokon.

Meghallgatása során az ellenzéki politikus visszautasította, hogy felálljon, amikor a bíróhoz beszélt, és kétségbe vonta a pártatlanságát. A közönség soraiban helyet foglaló támogatói zajongásukkal nem egyszer félbeszakították a tárgyalást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!