Külföld

2011.09.06. 07:56

A líbiai felkelők bevonulnak Bani Válid városba

Megállapodás született a líbiai felkelők és Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető csapatai között arról, hogy utóbbiak harc nélkül átadják Bani Válid városát - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

MTI

A tévé értesülése szerint dél körül véglegesítik az egyezséget, és ezután a felkelők bevonulhatnak a Tripolitól 140 kilométerre délkeletre fekvő sivatagi városba, amelyet napok óta körülzárva tartanak.

Ez idő alatt a líbiai felkelők vezető testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a képviselői folyamatosan tárgyaltak a népes és befolyásos, továbbra is Kadhafit támogató varfalla törzs véneivel. A tárgyalásokon az al-Dzsazíra tudósítása szerint kedd hajnalban sikerült áttörést elérni, azután, hogy Kadhafi sok híve elhagyta az ostromlott várost.
   
Korábban olyan feltételezések láttak napvilágot, hogy Kadhafi is a városban rejtőzködik. Hétfő este líbiai páncélozott katonai járművek hosszú konvoja érkezett Nigerbe. A konvoj állítólag Burkina Fasóba tart, és nem kizárt, hogy Kadhafi csatlakozik hozzá.




OLDALTÖRÉS: Líbiai páncélozott járművek konvoja érkezett Nigerbe








Líbiai páncélozott járművek konvoja érkezett Nigerbe

Nigeri katonai kísérettel líbiai páncélozott katonai járművek hosszú konvoja érkezett hétfő este a Niger középső részén lévő Agadez városba - jelentette egy francia és egy nigeri katonai forrás.

A líbiai konvoj 200-250 járműből áll, és a líbiai déli zászlóalj tisztjei utaznak rajta. A járművek valószínűleg algériai területen keresztül jutottak be Nigerbe - tették hozzá az idézett források.

A francia katonai forrást úgy tájékoztatták: elképzelhető, hogy Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezető és egyik fia, Szaif al-Iszlám csatlakozik a konvojhoz, amely Burkina Fasóba tart. A Nigerrel szomszédos Burkina Faso korábban menedéket ajánlott fel Kadhafinak és családjának. 
 
Már vasárnap Nigerbe szökött Kadhafi biztonsági embere, Manszúr Dao. Ugyancsak átlépte a líbiai-nigeri határt Aghaly Ag Alambo egykori nigeri tuareg lázadóvezér, akinek fegyveresei két éve hagytak fel lázadásukkal Niger és a Mali területén. Akkoriban Kadhafi közvetített a szembenálló felek között.
 
A líbiai népfelkelés kitörése után Alambo aktivizálta magát, és több száz volt tuareg harcost toborzott, akiknek élére állva Kadhafihoz hű erők oldalán harcolt a líbiai polgárháborúban. Hozzájuk csatlakoztak azok a tuaregek, akik korábban menekültek Líbiába, így az alakulat létszáma 1500-ra emelkedett. Miután Tripoli a lázadók kezére került sokan visszatértek Nigerbe.

"Moammer el-Kadhafi kitűnő egészségnek örvend, és szervezi a Líbia védelmét" - jelentette ki szóvivője, Musza Ibrahim, akit hétfő este idézett a damaszkuszi székhelyű Arraj tévé.
"Továbbra is erősek vagyunk" - szögezte le a szóvivő, hozzátéve, hogy Kadhafi fiai - nem közölte, hogy melyek - "részt vesznek az ország védelmében".
   
Az új líbiai vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) szerint Musza Ibrahim szóvivő a Tripolitól 140 kilométerrel délkeletre lévő, sivatagi Bani Válidban tartózkodik, amelyet még a kadhafisták tartanak a kezükben, de amelyet körbevesznek a Kadhafi-ellenes erők, és arra várnak, hogy megrohamozhassák. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósítója arról beszélt vasárnap az ÁNT katonai vezetőjére, Abdel-Hakim Belhadzsra hivatkozva, hogy már tudják, hol rejtőzködik Kadhafi, de a rejtekhely nevét nem árulják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!