Külföld

2011.09.01. 18:16

Kadhafi az ellenállás folytatására buzdítja híveit

Tripoli - A Líbia új urai elleni harc folytatására buzdította megmaradt híveit Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető egy hangfelvételen - jelentette csütörtökön egy szíriai tv-csatorna.

MTI

"Folytassátok az ellenállást akkor is, ha nem halljátok a hangom" - mondta Kadhafi. "Vita van az agresszor szövetség és ügynökei között" - tette hozzá, a NATO-ra és az őt elkergető népfelkelés vezetőire utalva.

Kadhafi figyelmeztetett: a hozzá hű törzsek a kulcsfontosságú erődítményekben felfegyverkeztek, és nem fogják megadni magukat a felkelőknek. "Nem fogjuk megadni magunkat, nem vagyunk asszonyok, folytatjuk a harcot. Legyen hosszú harc, borítsák be a lángok Líbiát" - mondta.
 "A világ összes népe gyűlöli a gyarmatosítást, véget kell érnie, eltűnésre van ítélve" - mondta Kadhafi, és azzal vádolta az elektronikus sajtót, hogy becsapják a líbiaiakat a hamis híradásokkal. A hangfelvételen, amelyet az ar-Rai szíriai műholdas tv-adó tett közzé Kadhafi hatalomra jutásának 42. évfordulóján, állítólag felismerhető volt a bukott líbiai vezető hangja. 

A líbiai felkelők múlt kedden elfoglalták Tripoli központjában Báb el-Azizíja épületegyüttest, Kadhafi egykori rezidenciáját, de azóta sem bukkantak az ezredes nyomára. 

A felkelés politikai vezető testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak az alelnöke azt mondta csütörtökön, Kadhafi Tripolitól 140 kilométerre délkeletre, Bani Válid körzetben lehet. A felkelők más képviselői szerint a bukott diktátor szülővárosában, a fővárostól 450 kilométerre keletre fekvő Szirtben bújt meg. A város továbbra is Kadhafi híveinek a kezén van. A felkelők szombatig adtak időt a kadhafistáknak arra, hogy megadják magukat, de a két nap múlva lejáró határidőt egy héttel meghosszabbították.
 
Válogatás nélkül vesznek őrizetbe fekete-afrikaiakat a felkelők

A felkelők szabályos hajtóvadászatot indítottak a Líbiában tartózkodó fekete-afrikaiak ellen, és válogatás nélkül veszik őket őrizetbe azzal az indokkal, hogy Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőnek szolgáltak zsoldosként - jelentette csütörtökön az AP amerikai hírügynökség.

A felkelők Tripoli belvárosában egy egykori sportcentrumban több mint kétszáz embert tartanak fogva.
"Csádból érkeztünk. Már tíz éve élünk Tripoliban ugyanazon a helyen. A férjem jó ember, dolgos, és soha nem volt semmilyen fegyvere" - meséli egy asszony, akinek a férjét az otthonukból két nappal ezelőtt megbilincselve vitte el néhány fegyveres férfi. 

A fogházként szolgáló sportlétesítmény előtt álló egyik felkelő szerint viszont "rossz embereket" visznek be, zsoldosokat, akiket Kadhafi bérelt fel a líbiai nép legyilkolására, és ezt számtalan dokumentum alátámasztja. Kétségtelen azonban, hogy néhány lázadót a reváns gondolata is fűt némi rasszizmussal kiegészülve. "Ez nem a feketék lakhelye, azok délen élnek, Tripoliban pedig a fehérek. Tripoli a líbiaiaké, a fehéreké" - magyarázza a 20 év körüli férfi. Egy másik felkelő arról beszélt, hogy a fővárosban fogva tartottakat átszállítják az esdeidai börtönbe, ahol a líbiaiakat szabadon engedik, a többieket pedig kihallgatják. 

Közben az Európai Unió (EU) a nemzetközi és az emberi jogok "abszolút" tiszteletben tartására emlékeztetett, amikor a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arról számolt be, hogy a felkelők több száz embert, köztük zsoldosokat vettek őrizetbe. A tripoli katonai tanács szóvivője 5 ezerre becsülte a számukat.

 Szirt egy héttel több időt kapott a megadásra

Moammer Kadhafi szülővárosának, Szirtnek a védői egy héttel több időt kaptak a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácstól (ÁNT) arra, hogy megadják magukat.

Az ÁNT kedden született eredeti ultimátuma szombatig adott időt Kadhafi Szirtben városában és az ország más részeiben megmaradt híveinek arra, hogy megadják magukat, kilátásba helyezve, hogy utána katonai erővel számolnak le velük. Ezt a határidőt hosszabbították meg csütörtökön egy héttel - közölte az ÁNT szóvivője, aki szerint az intézkedés azt jelenti, hogy sikerült haladást elérni a Kadhafi híveivel folytatott tárgyalásokon.

Korábban az ÁNT tagjai közölték: igyekeznek meggyőzni a volt líbiai vezető Szirtben megmaradt híveit, hogy a régi rezsimnek vége, és ha megadják magukat, tisztességes elbánásban lesz részük.
 "Nem sürgős számunkra, hogy Szirtbe érjünk. A városnak nincs gazdasági jelentősége és nem akarunk veszteségeket miatta. Elvághatjuk az utánpótlást és várhatunk, akár egy hétnél tovább is" - fogalmazott az ÁNT-szóvivő.


Részlegesen feloldják a Líbia elleni uniós szankciókat

Az Európai Unió részlegesen feloldja a Líbia ellen korábban elrendelt gazdasági szankciókat - jelentette be csütörtökön Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A gazdasági, illetve hivatalos kapcsolattartási tilalommal sújtott líbiai jogi személyek listájáról 28 vállalkozást, illetve hatóságot vesznek le. Köztük található hat kikötő-üzemeltető társaság, több bank, valamint olaj-, illetve gázvállalat. Ezzel lényegében újraindulhat Líbia nemzetközi olajkereskedelme és annak finanszírozása.
A részleges szankcióoldásról már szerdán elvi megállapodás született a 27 tagország képviselői között. Az úgynevezett írásbeli eljárás során csütörtökig egyetlen tagállam sem emelt kifogást, így a döntés hivatalossá vált. Pénteken várható a rendelkezéseknek az uniós közlönyben való közzététele, és ezzel hatályba léptetése.
"Az a célunk, hogy az átmeneti kormány és a líbiai nép rendelkezésére bocsássuk a gazdaság működőképességének újrateremtéséhez szükséges forrásokat" - olvasható Ashton nyilatkozatában. A főképviselő szerint az unió a mostani szankcióoldással megfelelő gyorsasággal reagált a líbiai fejlemények alakulására.
Az uniós szankciók közül továbbra is hatályban vannak azok az előírások, amelyek vízumtilalommal sújtják Moammer Kadhafi eddigi líbiai vezetőt és a vele szoros kapcsolatban álló személyeket. 
Az EU részleges szankcióoldásáról meghozott döntést néhány órával a Líbia nemzetközi támogatására Párizsba összehívott konferencia kezdete előtt jelentették be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!