Külföld

2011.09.16. 14:03

Öltek: vaktában lövöldöztek a szíriai biztonsági erők

Ammán/Bejrút/Nicosia - A szíriai biztonsági erők a pénteki imát követően tüzet nyitottak az utcákra áramló tömegre egy Hama melletti faluban. A hatósági fellépésben hatan meghaltak, és tízen megsebesültek.

MTI

Szíria - újabb péntek, újabb áldozatok

Ahogy a péntek déli ima után rendszeresen, ezúttal is ezrek tüntettek Szíriában országszerte, hogy eltökéltségüket hangoztassák: addig nem tágítanak, amíg Bassár el-Aszad rendszere meg nem bukik. A délután közepéig 12, más források szerint 17 ember vesztette életét a biztonsági erők lövéseitől.

Az elnyomó intézkedések ellenére utcára vonultak a tüntetők az északkeleti Deir ez-Zórban, a közép-szíriai Homszban, a déli Deraában, amely a rendszer elleni tüntetések kiindulópontja volt március közepén, és a Földközi-tenger partján fekvő Latakia tartományban. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, londoni székhelyű ellenzéki csoport szerint az elmúlt 24 óra 17 halálos áldozata közül a legtöbben, tízen az északi Dzsabal az-Závia településen estek el.
   
ENSZ-adatok szerint a tüntetések márciusi kezdete óta több mint 2600 ember halt meg, 70 ezret állítottak elő, több mint 15 ezer a fogva tartottak száma, és több ezret eltűntként tartanak nyilván. Bejrútban úgy tudják, hogy a válság kezdete óta mintegy 5 ezer szíriai menekült a szomszédos Libanonba.
   
Szíriai kormányadatok szerint 1400 körül van a halottak száma, s ennek mintegy fele a biztonsági erőkből kerül ki. A külföldi sajtót sújtó korlátozások lehetetlenné teszik a számadatok független ellenőrzését. A rendszer ellen lázadók számára a tüntetésekről, az atrocitásokról készülő amatőr videofelvételek, ezek internetes megjelenítése jelenti a nyilvánosságot.
   
A szíriai ellenzék igyekszik megszervezni magát, de egyelőre nem sok sikerrel. Isztambulban a héten Nemzeti Tanács megalakítását jelentették be a rendszer elleni küzdelem megszervezésére. Egy másik csoport Szíriai Átmeneti Nemzeti Tanács néven működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!