Külföld

2011.09.12. 12:50

Robbanás egy francia atomerőműben

Robbanás történt egy dél-franciaországi atomlétesítményben, Marcoule-ban, elképzelhető radioaktív sugárzás - közölték hétfő délután az illetékes helyi hatóságok.

MTI

A France Info hírrádió értesülése szerint a délben bekövetkezett balesetben egy ember meghalt és négy személy súlyosan megsérült. A francia atombiztonsági hatóság utóbb egy halottról, egy súlyos és négy könnyebb sérültről számolt be.

A 3800 főt foglalkoztató kutatóközpont egyik hulladékfeldolgozó létesítményének kemencéjénél történt a detonáció - közölte a prefektúra, amely egyelőre üzemi balesetnek minősítette a robbanást, s a telephelyen kívül nem rendelt el riasztást.

A létesítmény köré ugyanakkor a tűzoltók biztonsági kordont vontak és egyelőre egyetlen dolgozó sem hagyhatta el a telephelyet. Az esetleges radioaktív sugárzás érzékelésére rendkívüli intézkedéseket rendeltek el, de a telephelyen állandóan működő mérőeszközök nem jeleznek veszélyes sugárzást.  

Marcoule a Párizsból délre tartó A7-es autópálya mentén található Gard megyében, Avignontól mintegy 25 kilométerre. A létesítmény területén nincsenek atomreaktorok.

A telephely a Francia Atomenergia Bizottság (CEA) egyik kutatóközpontja, itt található az Areva nukleris óriásvállalat egyik kísérleti központja és az EDF egyik leányvállalatának, a Socodeinek az egyik hulladékfeldolgozó üzeme is, amely atomerőművekből származó enyhén radioaktív fémhulladékok beolvasztását, illetve újrahasznosítását végzi. Ez utóbbi létesítményben történt a robbanás. A detonációt követő tüzet a tűzoltók eloltották. 

A CEA azt közölte, hogy "jelenleg nincs szivárgás", később a francia kormány is megerősítette, hogy eddig nem történt sem radioaktív, sem vegyi szivárgás. Nathalie Kosciusko-Morizet környezetvédelmi miniszter a nap folyamán a helyszínre látogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!