Külföld

2011.09.29. 10:54

Több mint 2400 orvos adja be felmondását Szlovákiában

Legalább 2411 szlovákiai orvos kezdeményezi csütörtökön munkaszerződésének felmondását, tiltakozásul a kórházak részvénytársaságokká való tervezett átalakítása és az alacsony bérek miatt - jelentette be Marian Kollár, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) elnöke csütörtöki pozsonyi sajtóértekezletén.

MTI

A szakszervezeti vezető szerint a felmondások 34 kórházat érintenek, köztük van az összes egyetemi kórház, valamint több kisebb intézmény és részvénytársaságként működő kórház is.
   
"Amennyiben a december elsejéig, a felmondási idő lejártáig a szakszervezetek és az egészségügyi minisztérium között nem jön létre megállapodás, a szlovák egészségügy az összeomlás szélére kerülhet" - állította Kollár.
   
Az orvosi szakszervezeteknek négy követelése van: tartsák be a munka törvénykönyvét, változtassák meg az egészségügy finanszírozásának módját, állítsák le a kórházak részvénytársaságokká való átalakítását és emeljék az orvosok bérét.
   
A LOZ augusztusban kezdte el gyűjteni a támogató aláírásokat a követelések alá, illetve hogy azok nem teljesítése esetén kik hajlandóak benyújtani felmondásukat munkaadójuknak. Az ívet eddig 3827 orvos írta alá 51 kórházból. Ezek több mint fele Kollár szerint csütörtökön ténylegesen is benyújtja felmondását.
   
A kimutatások szerint Szlovákiában jelenleg több mint 6500 orvos dolgozik a kórházakban. A szlovák orvosok akcióját, amelyet a sikeres cseh orvosi tiltakozás mintájára szerveztek meg, a Szlovák Orvosi Kamara és az egészségügyi szakszervezetek is támogatásukról biztosították.
   
A szlovák egészségügyi tárca a tiltakozások ellenére továbbra is szorgalmazza a kórházak átalakítását, s azt állítja, hogy az orvosi fizetések emelésére jelenleg nincsen pénzalapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!