Külföld

2011.09.28. 12:53

Több száz eltűnt festmény egy lengyel kőműves bunkerében

Varsó - Csaknem 300 eltűnt festményt, grafikát, továbbá néhány szobrot és egyházi műkincset talált a lengyel rendőrség Szczecin mellett, egy 92 éves lengyel férfi, Antoni M. telkén épített bunkerben, köztük egy értékes litográfiát, amelyet 1945-ben a katowicei múzeumból loptak el.

MTI

A műkincsekről a 92 éves kőműves 56 éves felesége tett bejelentést a szczecini rendőrségen idén júliusban. Azt állította, hogy két szélütésen átesett, beszédképtelenné vált férje műgyűjteményét valaki fosztogatja. Egy DVD-t is mellékelt a feljelentéshez a gyűjteményről készült felvételekkel. A rendőrség megállapította, hogy rendkívül értékes műkincsekről van szó, amelyek közül több festményen múzeumi jelzések szerepelnek.
   
A varsói külügyminisztérium közlése szerint a gyűjtemény egyik darabja, Józef Czajkowski 1903-ban készült A reformáció atyjainak temetője Krakkóban című litográfiája szerepel a II. világháborúban eltűnt lengyel műkincsek jegyzékén, 1945-ben vitték el a katowicei Sziléziai Múzeumból.
   
Az ügyészség utasítást adott az egész gyűjtemény lefoglalására és biztosítására. A kollekciót átmenetileg a szczecini Nemzeti Múzeumban helyezték el. Csaknem 300 képről van szó, a korai reneszánsztól a német barokkon át a XX. századig. A legrégebbi 1532-ből származik.
   
A gyűjtők körében különféle legendák keringenek Antoni M. gyűjteményéről. Valaki állítólag egy Cranach-képet is látott nála, mások azt gyanítják, hogy egy Raffaello-festménye is van. A férfi egyébként nem bocsátotta áruba képeit. Egyelőre senki se tudja felbecsülni a gyűjtemény értékét, szakértők "több millió eurót" emlegetnek.
   
A bunker poros és nyirkos volt, a képek rossz állapotban vannak. A szczecini múzeumban lengyel és olasz szakértők fogják megvizsgálni a gyűjteményt. Ennek ismeretében dönt a rendőrség arról, hogy visszakerülhet-e Antoni M. tulajdonába, vagy sem. Ez nem áll a Czajkowski-litográfiára, amely mint háborús veszteség, az államkincstár tulajdona, és visszakerül a katowicei múzeumba.
   
A férfi készségesen együttműködik a rendőrséggel, amely nem vádolja bűncselekménnyel.
   
Lengyelország máig számos eltűnt műkincset keres, amelyeket a világháború idején a német nemzetiszocialisták raboltak el a lengyel múzeumokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!