Külföld

2011.10.23. 06:15

Algír kitoloncolja a Kadhafi-család tagjait

Az algíri vezetés úgy döntött, kitoloncolja a Kadhafi család Algériába menekült tagjait, és egy részüket a Perzsa-öböl egyik országa fogadná be - jelentette szombaton az al-Arabíja hírtelevízió.

MTI

A család tagjainak befogadását Algéria humanitárius kérdésként kezelte, és nem volt hajlandó kiadni őket az új líbiai hatalomnak. Ugyanakkor szinte azonnal felajánlotta nekik, hogy távozzanak egy harmadik országba, miután diplomáciailag kényelmetlen helyzetbe hozta magát a befogadással.
   
Az algériai média által szerzett értesülésekre hivatkozva az arab televíziós csatorna azt jelentette: Algír elvi megállapodásra jutott az öböl menti monarchiák egyikével arról, hogy menedéket biztosít a csütörtökön megölt volt líbiai vezető feleségének, Szafiának, valamint Áisa nevű lányuknak és az ő kislányának, aki nem sokkal azután látta meg a napvilágot, hogy augusztus 29-én a polgárháború dúlta Líbiából a szomszédos Algériába menekültek. A szóban forgó, meg nem nevezett ország arra is kötelezettséget vállalt, hogy illő fogadtatásban részesíti a női családtagokat. Ugyanakkor állítólag kikötötte, hogy az egyezség nem vonatkozik a volt líbiai diktátor Hannibál és Mohammed nevű fiaira, akik velük együtt érkeztek Algériába.
   
A líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa (ÁNT) jó ideje azt vetette Algír szemére, hogy "Kadhafi utolsó bástyáját" testesíti meg Észak-Afrikában. Tunéziával, Egyiptommal és Marokkóval ellentétben Algéria akkor még nem ismerte el az ÁNT-t Líbia új hatalmi szervének.


Kapcsolódó cikkünk:
Kíváncsiskodók ezrei Kadhafi holttesténél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!