Külföld

2011.10.17. 19:54

Elfoglalták Bani-Validot az új líbiai hatóságok fegyveres erői

Az új líbiai hatóságok fegyveres erői "teljesen felszabadították" Bani-Válid megerősített sivatagi várost, amely a Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőhöz hű erők egyik utolsó bástyája volt - jelentette be hétfő délután egy katonai parancsnok a helyszínen.

MTI

"Bani-Valid városa teljesen felszabadult, és megnyíltak az útvonalak keleten Szirt, délen Szebha és nyugaton Tripoli felé" - mondta Szeif al-Laszi, aki a Zlítenből érkezett harcosok élén áll.
   
Közölte azt is, hogy mintegy húsz zsoldost elfogtak. Egy másik parancsnok az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak elmondta, hogy a maradék kadhafisták mind elmenekültek keleti és déli irányban, és üldözik őket. Hétfőtől újra működik a városi kórház, miután a vöröskereszt délután ellátta felszereléssel és gyógyszerekkel.
   
A tudósítások szerint a felkelők a levegőbe lövöldözve, Allahot éltetve ünnepelték sikerüket, és mindenhová kitűzték az új rendszer lobogóját. Bani-Valídot augusztus óta ostromolták a felkelők, de többször is komoly veszteségeket szenvedtek az akciók összehangoltságának hiányában.
   
Kadhafi mellett még Szirt tengerparti városban tartanak ki fegyveresek. A hétfői összecsapások ott nagyon véresek voltak az arab hírtelevíziók értesülései szerint. Ha azt a várost is beveszik, az Átmeneti Nemzeti Tanács az ígérete szerint létrehozza az ideiglenes kormányt, amely levezényli a demokratikus átalakulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!