Külföld

2011.10.12. 07:53

Kettétörhet az Új-Zéland partjainál szivárgó olajtanker

Fennáll a veszélye, hogy kettétörik és olajjal árasztja el az egyik legszebb új-zélandi öblöt a szigetország partjainál megfeneklett tartályhajó, amelyből már eddig is közel 300 tonna nyersolaj ömlött a tengerbe - közölte John Key új-zélandi miniszterelnök szerdán.

MTI

"Repedéseket találtunk a hajótesten. Nem zárhatjuk ki annak a veszélyét, hogy hajó kettétörik, ezért ébereknek kell lennünk" - mondta Key. "Azt kívánom, hogy ez a hajó bár ne eresztene olajat a tiszta új-zélandi vizekbe. De ezt történik, és a helyzetet kezelnünk kell" - tette hozzá.

A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, 236 méter hosszú olajszállító hajó múlt szerdán futott zátonyra az Új-Zéland északi részén található, gazdag élővilágáról híres Plenty-öbölben, és a belőle kiömlő olaj azóta már a partokat is elérte. A tanker kapitányát letartóztatták azzal a gyanúval, hogy gondatlanságból katasztrófaveszélyt idézett elő, és október 19-én meg kell jelennie a bíróság előtt, ahol minimum 5700 eurónyi pénz- és maximum egy évi börtönbüntetésrere ítélhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!