Külföld

2011.10.20. 05:34

Megállapodtak a rehabilitációs törvényről

A szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői megállapodásra jutottak a rehabilitációs törvény szövegében.

MTI

Ezzel áthidalhatóvá váltak azok az észrevételek, amelyeket a VMSZ fogalmazott meg a restitúciós törvénnyel kapcsolatosan - jelentette a Tanjug szerb hírügynökség és a B92 televízió szerda este.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete a B92 műsorában kijelentette, hogy Budapestnek nincs oka vétót emelni Szerbia uniós tagjelöltségi státusa ellen az EU decemberi tanácskozásán, ha a VMSZ számára elfogadható az a megállapodás, amelyet a szerb kormánnyal ért el a restitúciós törvénnyel kapcsolatosan.

A belgrádi magyar nagykövet hangsúlyozta: "Ha a megállapodás elfogadható a VMSZ számára, akkor Magyarország számára is elfogadható lesz, mert nézeteink e tekintetben nem különböznek, de természetesen előbb látnunk kell a megállapodás szövegét".

Nikowitz Oszkár nagykövet mellett a B92 TV-stúdiójában lezajlott beszélgetésen jelen volt Pásztor Bálint, a VMSZ szerbiai parlamenti képviselője és Slobodan Homen, a szerb igazságügyi minisztérium államtitkára is.

Pásztor Bálint és Slobodan Homen megerősítette, hogy a szerb kormány és a VMSZ megállapodott a rehabilitációs törvény szövegében, amellyel áthidalhatóvá váltak azok a kifogások, amelyeket a VMSZ fogalmazott meg a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvénnyel kapcsolatosan.

Slobodan Homen kijelentette: bízik abban, hogy a hét végéig befejeződnek a konzultációk a szerb parlamenti pártok képviselőivel, és a rehabilitációs törvény tervezetét a kormány már a jövő héten elfogadja.

A szeptember végén elfogadott szerb restitúciós törvényt a VMSZ elutasította, mert - szerinte - általa jogerőre emelték Szerbiában a kollektív bűnösség elvét. A VMSZ ezért alkotmányossági felülvizsgálatot kért a törvénnyel kapcsolatosan. Magyarország szintén határozottan elítélte a szerb restitúciós törvényt, hangsúlyozva, hogy az szembe megy az európai jogrenddel, és kilátásba helyezte, hogy ha Belgrád nem változtat rajta, megvétózza Szerbia uniós tagjelölti státusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!