Külföld

2011.10.05. 08:58

Sámánokat gyilkolnak Peruban

Rejtélyes sámángyilkosságok foglalkoztatják a hatóságokat Peruban, ahol kevesebb mint másfél év alatt 14 sámánt lett erőszak áldozata vagy tűnt el az Amazonas vidékén.

MTI

Az ügyet vizsgáló ügyészség a hét javasember meggyilkolását erősítette meg, valamennyiüket a Peru északkeleti részén fekvő Loreto régióban ölték meg. A többi sámánt eltűntként tartják nyilván - jelentette az El Comercio című napilap.

A dél-amerikai országban igen komolyan veszik az ügyet. Vicente Otta, a kultúrák közötti kapcsolatokért felelős miniszterhelyettes a régióba utazott, és bejelentette, hogy vizsgálat indul. Az ügyészség vizsgálja, nem vallási fanatizmus húzódik-e meg az esetek mögött.

Az Amazonas vidékén élő indián törzsek között területi viták zajlanak, a helyiek élete emellett az emelkedő gyermekhalandóság miatt is zaklatott - fejtette ki egy szakértő.

"A területen jelentős méreteket ölt az alultápláltság, ami betegségekhez vezet - világított rá Roger Rumrrill. - A gyerekek védekező rendszere legyengült, akár egy nátha is az életükbe kerülhet. Ha megbetegszenek, sámánt hívnak hozzájuk, hogy meggyógyítsa őket."

A javasemberek viszont nem tudják kezelni a fertőzéseket, csak a pszichoszomatikus gondokat. A szakértő szerint a gyerekek elkerülhetetlenül bekövetkező halála után a sámánoknak el kell számolniuk tetteik következményeivel.

A sámánok halálával azonban az amazóniai kultúrák tudásának egy része is elvész - figyelmeztettek aggódó hangok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!