Külföld

2011.10.19. 07:29

Száznál is többen haltak meg az eső miatt

Több mint száz ember vesztette életét a Közép-Amerikát több mint egy hete sújtó esőzések következtében, s hétszázezer ember háza vagy termése pedig odaveszett a kedden közölt adatok szerint.

MTI

Továbbra is Guatemala és Salvador a leginkább érintett két ország. Guatemalában 34 ember halt meg, többségük földcsuszamlásban, s félmillió ember házát vagy termését tette tönkre az özönvíz. Salvadorban 32 ember vesztette életét. A két országban helyenként 1200 milliméter csapadék esett, ami háromszorosa a megszokottnak.

Az özönvízszerű esőzéseket két egymást követő trópusi ciklon okozta, az egyik a Csendes-óceán, a másik a Karib-tenger térségéből érkezett és végzett jelentős pusztítást a szegény közép-amerikai országokban.

Hondurasból 13, Nicaraguából 8, Costa Ricából pedig négy halálesetet jelentettek. Hondurasban 8000 hektár termőföldön ment tönkre a vetés, Guatemalában, ahol a lakosság 15 százaléka, azaz mintegy kétmillió ember alultáplált, a kukorica- és a babtermés egy részét elverte az eső.

Jelentős a kár az infrastruktúrában is, utak, hidak, villany- és telefonvezetékek rongálódtak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!