Külföld

2011.10.11. 09:05

Tankerbaleset: Új-Zéland eddigi legsúlyosabb ökológiai katasztrófája

Tauranga - A Rena tartályhajó balesete Új-Zéland történetének eddigi legsúlyosabb ökológiai katasztrófája - jelentette ki kedden az új-zélandi környezetvédelmi miniszter.

MTI

A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, 236 méter hosszú olajszállító hajó múlt szerdán futott zátonyra az Új-Zéland északi részén található Plenty-öbölben, és olaj kezdett szivárogni belőle. A baleset a parttól 22 kilométerre történt, Tauranga kikötőváros közelében.
   
Nick Smith környezetvédelmi miniszter szerint keddre virradóra a hajótest mozgása következtében rés keletkezett a főtartályon, és nagy mennyiségű, becslések szerint 130-350 tonna olaj ömlött a tengerbe. Félő, hogy az olajömlés nem áll meg, és akár 1700 tonna nyersanyag is kerülhet a vízbe.
   
Már a baleset másnapján elkezdték tartályhajókba szivattyúzni a szennyezett tengervizet, és a hét végén, a vihar közeledtének hírére felgyorsították a munkálatokat. Jelenleg ötméteres hullámok és erős széllökések nehezítik a kárelhárítást.
   
Az olajfolt közben néhol már el is érte a partokat, olajjal szennyezett madarakat találtak a térségben. Nick Smith arra figyelmeztetette a Tauranga térségében élőket, hogy hetekig eltarthatnak a kárelhárítási munkálatok. A hatóságok felszólították őket, hogy ne fogyasszanak tengeri állatokból vagy növényekből készült ételeket.
   
Kedden a legénységet kimenekítették a hajóról. A tanker négy konténernyi ferroszilíciumot szállít, amely vízzel érintkezve hidrogénképződést és tüzet okozhat.
   
A Plenty-öböl turisták közkedvelt üdülőhelye, és messze földön híres gazdag élővilágáról: bálnák, delfinek és különféle vízi madarak, így kormoránok és pingvinek élőhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!