Külföld

2011.10.20. 05:22

Tízezren tüntetnek a kormány ellen Kuvaitban

Több mint tízezer tüntető követelte Kuvaitban, hogy az uralkodó mentse fel tisztségéből a kormányfőt - saját unokaöccsét -, akit felelősnek tartanak azért, hogy a kőolajban gazdag országban általánossá vált a korrupció és romlott a közszolgáltatások színvonala.

MTI

A szerdai tüntetés volt az eddigi legnagyobb demonstráció Kuvaitban a Nasszer Mohamed asz-Szabah sejk vezette kormány ellen.

A szónokok - köztük ellenzéki parlamenti képviselők és aktivisták - egymás után ítélték el a miniszterelnök cselekedeteit a tömeg hangos tetszésnyilvánítása közepette.

Kuvaiti ellenzéki csoportok asz-Szabah sejk 2006-os miniszterelnöki kinevezése óta követelik a kormányfő menesztését, s újabb tiltakozó mozgalmat szerveztek, miután a múlt hónapban példátlan korrupciós botrány robbant ki. A kuvaiti főügyész vizsgálatot indított, mert feltételezések szerint mintegy 15 parlamenti képviselő 350 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el; az ügybe kormánytisztviselők is belekeveredhettek.

Kuvait kőolajtermelése a harmadik legnagyobb a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai közül. Az arab országban, amely az elmúlt 12 évben az olajárak emelkedésének köszönhetően több mint 200 milliárd dollárnyi költségvetési többletet halmozott fel, egyre terjed a korrupció: Kuvait az 54-ik a Transparency International nemzetközi civil szervezetnek a világ 178 országát rangsoroló korrupciós listáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!