Külföld

2011.11.23. 06:37

Megalakult a líbiai átmeneti kormány

Megalakult kedden, három hónappal Moammer Kadhafi megbuktatása után Líbiában az új, átmeneti kormány, amely elvezeti az arab országot a jövő évi választásokig.

MTI

Abdur-Rahmán al-Kíb kijelölt miniszterelnök kedd este Tripoliban ismertette a kormánytagok névsorát.

A legfontosabb tárcák közül a külügyi élére meglepetésre egy kevéssé ismert kelet-líbiai diplomatát neveztek ki, Asúr ben Hajált. Megfigyelők arra számítottak, Ibrahím Dabbasi, Líbia helyettes ENSZ-nagykövete lesz a külügyminiszter.

Az olajipari tárcát Abdur-Rahmán ben Jazza kapta, az Eni olasz állami olajipari vállalat korábbi igazgatója. A védelmi miniszter Oszáma Dzsuali lesz, a zenteni katonai tanács vezetője. Az ő fegyveresei fogták el a hét végén Szeif al-Iszlámot, Kadhafi fiát.

Több meglepetés is van a kinevezések között, megfigyelők szerint ennek az a magyarázata, hogy az átmeneti kormány vezetője igyekezett egyensúlyt teremteni az egymással versengő líbiai csoportok között, hogy elejét vegye a belharcoknak. "Egész Líbia képviselteti magát a kormányban" - mondta a kijelölt kormányfő. Líbia új vezetőinek még nem sikerült megszilárdítaniuk az ellenőrzést Líbia különböző, egymással versengő régiói fölött.

Az átmeneti kormány fő feladata az lesz, hogy elvezesse Líbiát az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokig, amelyet a tervek szerint 2012. június végéig megtartanak. A kabinet közölte: igyekszik előmozdítani a nemzeti megbékélést, helyreállítani a közbiztonságot, elérni, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba Líbiában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!