Külföld

2011.11.24. 15:11

Megtámadták a magyar kontingenst Koszovóban: sérültek

Két magyar katona könnyebben megsérült a koszovói Rudare település közelében csütörtökre virradóra, amikor egy portugál századdal együttműködve úttorlaszbontási munkálatokat biztosítottak - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtök délután az MTI-vel.

MTI

A KFOR erők kötelékében szolgálatot teljesítő kontingenst az akadálybontást megakadályozni szándékozó helyi szerb lakosság tagjai botokkal támadták meg, kövekkel dobálták őket; az incidens során két magyar katona könnyebben megsérült, őket a prizreni német katonai kórházba szállították, majd kivizsgálásuk után szolgálatra képesen visszatértek szolgálati helyükre - olvasható a HM közleményében.
   
Mint hozzátették: a magyar katonák a feladataikat továbbra is az előírt rendben, a KFOR terveiben meghatározottak szerint hajtják végre.
   
Uwe Nowizki, a KFOR szóvivője azt mondta, az incidensben a nemzetközi békefenntartók (KFOR) 21 katonája sebesült meg, két katona súlyosabban. A sérültek és sebesültek számáról szóló adatok még nem véglegesek, helyszíni tudósításokból viszont annyi kivehető, hogy sok polgári személy orvosi segítségre szorult, mert a KFOR könnygázbombákat is bevetett.
   
A békefenntartók az akció során eltávolították a tiltakozó észak-koszovói szerbek által korábban felállított beton útakadályok egy részét. Válaszként erre a szerbek újabb, két és fél méter magas úttorlaszt létesítettek Zvecan közelében.
   
A KFOR katonái ekkor könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák az útakadályokat létesítő szerbeket, akik közül többen gázálarcot viseltek. A helyszínre érkeztek az észak-koszovói mentőegységek is.
   
Egyes csütörtök reggeli hírek arról szóltak, hogy nem sokkal éjfél után fegyverropogás volt hallható a térségben, de nem tudni, hogy ki adta le a lövéseket és ki lövöldözött világító lövedékekkel. Ezek a lövések az úttorlaszokat építő szerbek közvetlen közelében dördültek el. A békefenntartók éjjel fél kettő tájban visszavonultak Kosovska Mitrovica déli negyede felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!