Külföld

2011.11.30. 18:50

Nagy-Britannia kiutasította az iráni diplomatákat

A brit kormány elrendelte Irán londoni nagykövetségének azonnali bezárását és kiutasította az összes iráni diplomatát az országból - közölte szerdán a brit külügyminiszter, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy nem a diplomáciai kapcsolatok teljes megszakításáról van szó.

MTI

William Hague a brit parlamentben tett soron kívüli nyilatkozatában közölte azt is, hogy Nagy-Britannia szintén bezárta teheráni nagykövetségét, amelyet előző nap több száz diák elfoglalt és feldúlt.

Hague az alsóházi nyilatkozatban bejelentette, hogy Irán teljes londoni diplomáciai személyzetének 48 órán belül el kell hagynia az Egyesült Királyságot. Hozzátette: a teheráni brit képviselet összes diplomatája már távozott Iránból.

A brit külügyminiszter közölte ugyanakkor azt is, hogy az intézkedés nem jelenti Nagy-Britannia és Irán diplomáciai viszonyának teljes megszakítását; a kétoldalú kapcsolatok "lehetséges legalacsonyabb szintre csökkentéséről" van szó. Hague szerint brit és iráni diplomaták kapcsolatban maradnak, például az iráni nukleáris fejlesztési programról vagy az emberi jogok helyzetéről folyó tárgyalások keretében.

A miniszter a lépést azzal indokolta, hogy ha bármely ország lehetetlenné teszi területén a brit diplomáciai képviselet működését, nem várhatja el, hogy Nagy-Britanniában működő nagykövetsége legyen.

Hague parlamenti nyilatkozatában kijelentette: a teheráni brit nagykövetség elleni előző napi támadást egy olyan diákmilícia követte el, amelyet "az iráni rezsimen belüli elemek irányítanak".

A támadók módszeresen feldúlták és kifosztották a képviselet személyzetének szolgálati lakásait és a nagykövet rezidenciáját is. Összetörték a berendezést, vagyontárgyakat loptak el, köztük a diplomáciai személyzet tagjainak személyes értékeit, majd felgyújtották a fő irodaépületet - mondta szerdai alsóházi nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

Hague szerint mindez a diplomáciai képviseletek védelmét előíró bécsi egyezmény súlyos megsértése. Hozzátette: az iráni rendőrség késve lépett csak közbe.

A miniszter közölte: az ügyben kedden és szerdán is ülést tartott a brit kormány különleges helyzetek idején összehívott válságtestülete, a COBRA; az értekezleteket David Cameron brit kormányfő vezette.

Cameron nem sokkal Hague alsóházi nyilatkozata előtt, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok heti félórájában már utalást tett arra, hogy a brit kormány nem hagyja válasz nélkül a teheráni brit követség feldúlását. A miniszterelnök - még részletek nélkül - kijelentette: a brit kormány elsődleges gondja a követségi személyzet biztonságba helyezése, "ezután azonban bizonyos nagyon kemény lépéseket veszünk majd fontolóra, válaszul az irániak elborzasztó, szégyenteljes viselkedésére".

William Hague külügyminiszter az iráni diplomaták kiutasításáról és a követségek bezárásáról tett nyilatkozatában közölte: ezek az intézkedések nem szerepeltek még abban a leiratban sem, amelyet a külügyminisztérium az ő soron kívüli alsóházi bejelentése előtt állított össze a képviselők számára a közlemény várható tartalmáról. Hague szerint erre azért volt szükség, hogy a teheráni brit nagykövetség személyzetét előbb biztonságos helyre lehessen szállítani.

A londoni iráni nagykövetség bezárásának elrendeléséről és az iráni diplomaták kiutasításáról a brit külügyminisztérium Irán londoni ügyvivőjét is csak a parlamenti bejelentés elhangzásával egy időben tájékoztatta - tette hozzá Hague. 

A teheráni brit nagykövetséget a feldühödött tömeg az után rohanta meg, hogy a brit kormány a minap újabb pénzügyi szankciókat vezetett be Iránnal szemben, megtiltva a brit bankoknak pénzügyi tranzakciók lebonyolítását iráni bankokkal, beleértve az iráni központi bankot is. A szankciókkal London a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentésére reagált. A szervezet a jelentésben megkérdőjelezte Teherán nukleáris fejlesztési programjának békés jellegét.

A legutóbbi súlyos diplomáciai válság Nagy-Britannia és Irán között 2007 márciusában volt, amikor az iráni fegyveres erők elfoglalták a brit királyi haditengerészet egy őrnaszádját és őrizetbe vették a személyzet 15 tagját, azzal a váddal, hogy megsértették Irán tengeri határait. A brit katonákat - akik Irak partjai előtt járőröztek az incidens idején - csak hetekig tartó diplomáciai huzavona után engedték szabadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!