Külföld

2011.11.29. 12:56

Pszichiáterek: A norvég mészáros nem volt beszámítható

Büntetőjogilag nem volt beszámítható és így nem büntethető a norvég szélsőjobboldali Anders Behring Breivik, aki a vád szerint július 22-én megölt 77 embert - közölte kedden a norvég ügyészség.

MTI

A férfiban idővel "paranoiás skizofrénia" alakult ki, és a gyilkosságok idején "pszichotikus" állapotban volt - mondta egy sajtóértekezleten Svein Holden ügyész a megbízott pszichiáterek aznap átadott jelentésére hivatkozva. Ha e megállapításokat a bíróság is elfogadja, akkor Breivik nem börtönbe, hanem pszichiátriai intézetbe kerülhet az ügyészség szerint.

Norvégiában az elmebetegségre hivatkozó védekezésnél azt kell bizonyítani, hogy a vádlott pszichotikus állapotban volt a terhére rótt bűntett elkövetése idején, vagyis oly mértékben elveszítette kapcsolatát a valósággal, hogy már nem volt képes kontrollálni saját cselekedeteit.

"Ha a végkövetkeztetés az, hogy Behring Breivik nem beszámítható, akkor a per után kérni fogjuk a bíróságot, hogy kötelező elmegyógyászati kezelésben részesüljön" - közölte a sajtótájékoztatón Inga Bejer Engh ügyész. Hozzátette, hogy e kezelés "élethossziglan" tarthatna.

A két megbízott pszichiáter 243 oldalas jelentését még áttekinti a norvég törvényszéki orvostani testület egy bizottsága, amely további információkat kérhet, és saját véleményét is hozzáfűzheti. A bizottság vezetője júliusban az AP hírügynökségnek még azt mondta, nem valószínű, hogy Breiviket jogilag beszámíthatatlannak nyilvánítanák, tekintettel arra az alaposságra, amellyel  a támadásokat előkészítette és végrehajtotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!