Külföld

2011.11.25. 06:55

Többezres diáktüntetés Chile utcáin

Chilei diákok ezrei csütörtökön ismét Santiago de Chile utcáira vonultak, hogy zajos tüntetéseken követeljék a közoktatás állami támogatását.

MTI

Eközben a parlament két házában zajlik a vita a jövő évi közoktatási költségvetésről. A diákok követelése, hogy a költségvetés legalább 7 százalékát az oktatásfejlesztésre szánják. Ez az arány jelenleg 4,5 százalék.

A reggeli órákban még csak nagyjából 2 ezren tüntettek. A szervezők szerint a demonstrálók száma a délutánra már 10 ezresre duzzadt, és  összecsapások is kibontakoztak a diákok és a rendőrök között. A rendőrség közlése szerint a nap folyamán 58 embert állítottak elő. 

Chilében a felsőoktatási intézmények hallgatói, de a középiskolák tanulói, valamint a tanárok is csaknem hét hónapja igyekeznek rávenni a kormányt az oktatási reform végrehajtására,  de egyelőre hasztalan. Követeléseik lényege, hogy az állam költsön az eddiginél jóval többet a közoktatásra, amelyet a nyolcvanas évek katonai diktatúrája idején elhanyagolt. Az oktatás színvonalának és finanszírozásának javítása mellett egyebek között azt is követelik,  hogy az állam vegye át a forráshiánnyal küzdő önkormányzatoktól a középiskolákat.

A diákság szerint a kormányt terheli a felelősség a kialakult áldatlan helyzetért, mert mereven elzárkózik kéréseik teljesítésétől. A hatóságok  szerint viszont a diákok kezdik túlfeszíteni a húrt, sorozatos tüntetéseikkel csak a feszültséget szítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!