Külföld

2011.12.07. 06:58

600 letartóztatás: gyermekkereskedő hálózatokat lepleztek le

Kínában két gyermekkereskedő hálózatot lepleztek le, a tíz tartományra kiterjedő rendőri akcióban összesen 608 gyanúsítottat vettek őrizetbe, s 178 gyermeket szabadítottak ki a bűnözők kezéből - jelentették be szerdán a kínai hatóságok.

MTI

A kínai közbiztonsági tárca közleménye szerint az utóbbi időszak egyik legsikeresebb ilyen akciójáról van szó, amelynek során - a hálózatok májusi felfedezése nyomán kezdődött nyomozás végén - még november 30-án hajtották végre a letartóztatásokat, s a razziákban közel ötezer rendőr vett részt.

Májusban a szecsuáni rendőrök arról kaptak információkat, hogy a Caj Liencsao (Cai Lianchao) vezette bűnszövetkezet 26 gyermeket adott el más régiókba. Augusztusban egy másik bandáról érkeztek információk Fucsien (Fujian) tartományból, ahol egy nő - Csen Hszumej (Chen Xiumei) - irányította hálózat adott el gyermekeket. A két hálózat felgöngyölítése érdekében hónapokon át folyt az adatgyűjtés és nyomozás.

A kínai népesedéspolitika miatt az ázsiai országban elég kiterjedt a gyermekkereskedelem. Az emberkereskedelem ellen még 2009 áprilisában indított kínai kampányban eddig a rendőrség 7025 bűnbandát számolt fel, s több mint 18 ezer gyermeket és több mint 34 ezer nőt szabadított ki a bűnszövetkezetek fogságából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!