Külföld

2011.12.24. 10:32

Az európai szocialisták kiálltak az MSZP-politikusok fellépése mellett

Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) közleményben biztosította teljes támogatásáról az MSZP pénteki fellépését, amelynek során a párt képviselői Mesterházy Attila elnök vezetésével csatlakoztak a Parlament előtt tartott tiltakozó megmozduláshoz.

MTI

Az ESZP internetes honlapján olvasható állásfoglalás szerint az MSZP-sek magatartása a demokratikus rendszer integritásának megvédését célozta.
   
"A tiltakozás rávilágított arra, hogy a magyar kormányzó párt, a Fidesz és annak egyre inkább autoriter vezetője, Orbán Viktor folyamatos ellenőrzésre igyekszik szert tenni a bankrendszer, az adórendszer és a választókerületi határok fölött" - írták közleményükben az európai szocialisták.
   
A dokumentum kitért arra, hogy a rendőrség az MSZP elnökét is előállította. Idézte Szergej Sztanisevet, az ESZP ideiglenes elnökét - volt bolgár miniszterelnököt -, aki kijelentette: "gratulálok Mesterházy Attilának a bátorságáért". Philip Cordery, az ESZP főtitkára szerint "Orbán Viktor immár nem tiszteli a legalapvetőbb demokratikus normákat sem, Magyarország az +egypárti állam+ forgatókönyvébe süllyed".
   
Cordery felszólította a többi európai pártcsaládot, beleértve a Fideszt is magában foglaló Európai Néppártot, hogy "ítéljék el Orbán Viktor kormányának antidemokratikus cselekedeteit".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!