Külföld

2011.12.25. 10:14

Bíróság elé állították a volt iráni elnök lányát

"Az iszlám köztársaság rendszere elleni propaganda" kifejtésének vádjával Teheránban bíróság elé állították Fajeza Rafszandzsánit, Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök lányát - közölte az ismert nőjogi aktivista ügyvédje.

MTI

Fajeza Rafszandzsánit többször őrizetbe vették, miután részt vett olyan ellenzéki tüntetéseken, amelyeken a 2009-ben tartott vitatott elnökválasztást támadták. A választás eredményeként Mahmúd Ahmedinezsád megőrizte az elnöki posztot.
   
Ahmadinezsád újraválasztása hatalmas méretű tiltakozási hullámot váltott ki Iránban. A hatóságok több ezer embert őrizetbe vettek, sokakat bíróság elé állítottak a zavargásokban való részvétel miatt, és halálos ítéletek is születtek.
   
A szombaton tartott tárgyaláson felolvasták a vádiratot, Fajeza Rafszandzsáni és ügyvédje pedig kifejtette álláspontját. Az ügyvéd három napon belül írásban is benyújtja védőbeszédét, és a bíróság ezután hoz ítéletet.
   
Ali Akbar Hasemi Rafszandzsánit, aki 1989 és 1997 között töltötte be az államfői tisztséget, rendszeresen bírálják a konzervatívok. Azt vetik a szemére, hogy nem ítélte el az ellenzék vezetőit, az elnökválasztáson alulmaradt Mir Hoszein Muszavi volt kormányfőt és Mehdi Karubi volt parlamenti elnököt.
   
Rafszandzsáni, aki 2005-ben maga is alulmaradt az elnökválasztáson Ahmadinezsáddal szemben, közvetve Muszavit támogatta a 2009-es választáson.
   
A volt elnök öt gyermeke közül elfogatóparancs van érvényben az egyik fiú, Mehdi Hasemi ellen. A konzervatívok azzal vádolják Mehdi Hasemit, hogy tiltakozásra buzdított a 2009-es elnökválasztás után. Mehdi Hasemi a választás után elhagyta hazáját, és Nagy-Britanniában telepedett le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!