Külföld

2011.12.01. 15:29

Föld méretű exobolygót fedeztek fel

A Földhöz hasonló méretű exobolygót (Naprendszeren kívüli bolygót) fedeztek fel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Kepler űrteleszkópja segítségével.

MTI

A felfedezésről az Astrophysical Journal című szaklapban jelenik meg tanulmány.

A Steve Howellnek, a NASA Ames Kutatóközpontja csillagászának vezetésével működő csoport kimutatta, hogy a Kepler "látómezejébe" eső egyik legfényesebb csillag körül egy olyan planéta kering, amelynek sugara a Föld rádiuszának 1,6-szorosa, tömege pedig legfeljebb tízszer haladja meg bolygónkét. Keringési ideje 2,8 nap - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Mivel ennyire rövid a bolygó keringési ideje, és ilyen fényes az anyacsillaga, a Kepler felvételein kívül a 65 tagú csillagászcsoport két, az Egyesült Államokban működő földi telepítésű teleszkóppal - a 4 méteres Mayall és a 3,5 méteres WIYN távcsővel - is végzett megfigyeléseket.

A Kepler 21b katalógusjelű bolygó mindössze 6 millió kilométerre van a csillagától. Összehasonlításképp a Merkúr, amely a legközelebb van a Naptól, 57 millió kilométerre "közelítette meg" központi csillagunkat, amelyet 88 nap alatt kerül meg. A közelségnek köszönhetően a Kepler 21b felületén a hőmérséklet elérheti a 1900 Kelvint (1627 Celsius-fokot).

Az anyacsillag, a HD 179070 katalógusjelű égitest hasonlatos a Naphoz. Tömege 1,3-szor múlja felül a Napét, sugara pedig a központi csillag rádiuszának 1,9-szerese.

Modellszámítások alapján a csillag 2,84 milliárd éves, vagyis valamivel fiatalabb, mint a Nap, amelynek korát 4,6 milliárd évre becsülik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!