Külföld

2011.12.17. 10:01

Gyerekeket molesztáltak a holland katolikus egyházi intézményekben

Több ezer kiskorúval szemben elkövetett szexuális visszaélés róható a hollandiai katolikus egyház terhére egy független bizottság által készített, pénteken közzétett jelentés szerint.

MTI

A régóta várt vizsgálat, amely az 1945 és 2010 közötti időszakot vizsgálta, egyúttal rávilágított arra is, hogy az egyházi tisztségviselők kudarcot vallottak a visszaélések kezelésében és az áldozatok megsegítésében. A bizottság 10 ezer és 20 ezer közé teszi azoknak a kiskorúaknak a számát, akik a kérdéses időszakban hosszabb-rövidebb ideig valamilyen egyház által működtetett intézetben tartózkodtak, és különböző súlyosságú szexuális bántalmazást szenvedtek el.
   
A holland püspöki kar pénteki közleményében leszögezte: őszintén bocsánatot kérnek az áldozatoktól, sajnálják és szégyenteljesnek tartják a történteket.
   
A tanulmány készítőinek mintegy 800 elkövetőt sikerült azonosítaniuk az áldozatoktól befutott panaszok alapján. Közülük 105 személy még életben van, de azt nem tudni, hogy még mindig az egyház munkatársai-e.
   
A több mint 34 ezer ember bevonásával készített felmérésből kiderül, 10 holland gyerekből egy megtapasztal valamilyen visszaélést, míg ennek kétszeres a valószínűsége akkor, ha bentlakásos intézményben tölti gyermekéveit - egyébként függetlenül attól, hogy ez katolikus intézmény, vagy sem. 
   
A bizottságot tavaly állították fel Wim Deetman korábbi oktatási miniszter és volt hágai polgármester vezetése alatt, s azzal bízták meg, alaposan, egészen 1945-ig visszanyúlva járjon utána a szexuális bántalmazásoknak. Deetman közölte: a jelentésben szereplő szám óriási, de     csak becslés, a pontos számot nem lehet megállapítani.
   
A katolikus egyház hollandiai ága a múlt hónapban döntött arról, hogy egy kompenzációs rendszert indít és kártalanítja az egyházi visszaélések áldozatait.
   
A holland központi statisztikai hivatal adatai szerint 2008-ban a 16 milliós holland lakosság 29 százaléka vallotta magát katolikusnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!