Külföld

2011.12.11. 08:03

Irán nem adja vissza az amerikai drónt, és válaszlépésekre készül

Irán nem adja vissza az Egyesült Államoknak a zsákmányolt pilóta nélküli amerikai kémrepülőgépet, s komoly válaszlépéseket tesz a légtértérsértés miatt - idézte vasárnap az iráni állami tévé a Forradalmi Gárda helyettes parancsnokát.

MTI

Hoszein Szalámi tábornok közölte, hogy országa "ellenséges cselekedetnek" tartja légtere megsértését, és Washington  komolyabb válaszra számíthat. A tábornok nem részletezte, hogy milyen intézkedésekhez folyamodhat Teherán.
   
Pénteken Teherán Washington elítésélést kérte az ENSZ-ben az amerikai drón-agresszió, illetve az iráni légtér megsértése miatt.
   
Az irániak szerint az amerikai drónra Kásmar város közelében találtak rá, mintegy 225 kilométerre az afgán határtól. Az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők (ISAF) szerint az irányítók "elvesztették az ellenőrzést" a lopakodó képességgel bíró drón felett, amely "Nyugat-Afganisztán" felett teljesített feladatot. A The New York Times viszont arról számolt be, hogy az Iránban lezuhant lopakodó CIA-drón feladata az iráni nukleáris létesítmények feltérképezése volt. Teherán azt állítja, hogy hadsereg "elektronikus csapdát" állított neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!