Külföld

2011.12.01. 10:18

Kritikus helyzet: 1200 szlovákiai orvos felmondása lépett érvénybe

Mintegy 1200 szlovákiai kórházi orvos felmondása lépett érvénybe csütörtökön, miután a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) közötti több mint kilencórás újabb tárgyalás megegyezés nélkül végződött csütörtökre virradóra.

MTI

"Csalódottak vagyunk, hogy nem jött létre a megegyezés. A helyzet továbbra is nagyon komoly, s merem állítani, hogy egyes kórházakban egyenesen kritikus. Arra kérjük az orvosokat és a pácienseket is, hogy ne féljenek. Bízunk abban, hogy nem ez volt az utolsó tárgyalás" - mondta újságíróknak nyilatkozva csütörtökön reggel Marián Kollár, a LOZ elnöke.
   
Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter a sikertelen tárgyalások után felajánlotta lemondását. "Ha én vagyok a megállapodás akadálya, kész vagyok lemondani" - jelentette ki a tárcavezető.

Tekintettel a kórházakban fenyegető orvoshiányra - szeptemberben a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada mondott fel, s a felmondási idő november végén járt le - a kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 15 kórházat érintene. Ezt a számot szerdán minden magyarázat nélkül 16-ra módosították. Azokban a kórházakban, amelyeket érint a szükségállapot, a felmondást benyújtó orvosokat kedden és szerdán a törvény értelmében munkavégzésre kötelezték. Nem világos, mi lesz a helyzet csütörtökön, amikor a felmondási idő már lejárt.
   
A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását  - például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését - követelik.
   
Marián Kollár szerint az orvosok továbbra is kitartanak követeléseik mellett. Szerinte a kialakult helyzetért Ivan Miklos pénzügyminiszter is felelős, mert nem hajlandó több pénzt adni az egészségügynek, pedig az alulfinanszírozott. A kormány korábban 300 eurós átlagos fizetésemelést ajánlott fel a kórházi orvosoknak azzal, hogy nincs több pénz az államkasszában. Az éjjeli tárgyalásokon ezt az összeget megemelték, de az orvosok nem elégedettek, legalább 707 eurós emelést követelnek. 
"A kialakult helyzetért most már teljes egészében a kormány a felelős" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.
   
Pavol Hrusovsky, házelnök, aki szintén részt vett az éjjeli tárgyalásokon azok lefolyását "indulatokkal telinek" minősítette. "Volt egy olyan rossz érzésem, hogy az emberi életek és az állampolgárok egészségének védelme helyett inkább a pénzről szóltak ezek" - jegyezte meg a parlament elnöke.
   
Az egészségügyi tárca korábban azt közölte, hogy Szlovákia 96 kórházában a szerda esti órákban stabil volt a helyzet, s legalább a minimális sürgősségi ellátást mindenütt biztosították. A közlemény szerint az ország azon 16 kórházában, amelyekre vonatkozik a szükségállapotról hozott hétfői kormánydöntés, csak minimális szinten biztosított a sürgősségi betegellátás. A további 80 kórházban, amelyekre nem vonatkozik a szükségállapot, teljes értékű, illetve csak részlegesen korlátozott ellátást biztosítanak a rászorulóknak, mégpedig a kormány úgynevezett B terve alapján. Ezt azt jelenti, hogy orvoshiány miatt összevontak több osztályt, esetleg egy-egy osztályt ideiglenesen nem működtetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!