Külföld

2011.12.01. 10:00

Növekvő AIDS-gondok Európában

Miközben világszerte csökkenőben van az új AIDS-fertőzések száma, Kelet-Európában gyors ütemű emelkedés tapasztalható - derül ki a december 1-jei AIDS-világnap alkalmából Genfben közzétett friss statisztikai adatokból. Mindeközben egérkísérletekben hatékonynak bizonyult a HIV-vírus ellen védő új módszer, a kezelt állatok 100 százaléka védetté vált.

MTI

Terjed a HIV-vírus Európában, de csökken az AIDS-es esetek száma

Továbbra is emelkedett a HIV-fertőzések száma 2010-ben Európában, de a kezeléseknek köszönhetően a teljesen kifejlődött AIDS-es esetek száma jelentősen csökkent az elmúlt években - közölte egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentés.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodája és az európai járványügyi központ (ECDC) közös jelentése szerint tavaly 27 116 új fertőzést jelentettek az unióban és az európai gazdasági térség országaiban, ami mintegy 4 százalékos emelkedést jelent 2009-hez képest.
Az AIDS-ben megbetegedettek száma ugyanakkor folyamatosan csökken, 2010-ben 4666 esetet jelentettek a térségből, ami 2004 óta csaknem 50 százalékos visszaesést jelent.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének múlt heti jelentése szerint tavaly világszerte 34 millió ember élt HIV-fertőzéssel, miközben az AIDS-el összefüggő halálozások száma a 2005-ös 2,2 millió emberről 1,8 millióra csökkent 2010-re.

Az európai jelentés rámutat, hogy a HIV-vírust még ma is elsősorban férfiak adják át egymásnak szexuális úton. A heteroszexuális érintkezés útján átadott fertőzések mintegy harmadánál a járvánnyal erőteljesen sújtott országból érkezett a vírushordozó.


Reménykeltő a HIV-vírus ellen védő új módszer

Egérkísérletekben hatékonynak bizonyult a HIV-vírus ellen védő új módszer, a kezelt állatok 100 százaléka védetté vált - közölték amerikai kutatók a Nature tudományos magazinban.
Közel harminc év alatt, amióta azonosították a vírust, a kutatóknak nem sikerült hatékony vakcinát kidolgozni ellene, ezért a Kaliforniai Műszaki Egyetem (CIT) munkatársai új megközelítést alkalmaztak.
Szokványos védőoltásaink úgy működnek, hogy megtanítják a szervezet immunrendszerét az adott kórokozó felismerésére, és a megfelelő antitestek előállítására, amelyet specifikusan a behatoló vírus ellen gyártanak. A HIV-vírus esetében azonban eddig nem sikerült hatékony antitestes választ kiváltani ilyen vakcinával.
Az új megközelítésben nem a szervezet immunrendszerét akarják megtanítani a hatékony antitestek előállítására, hanem egy befecskendezett gén segítségével gyártatják le azokat. A David Baltimore vezette kutatócsoport egy ártalmatlan vírust használt fel az antitestet kódoló gén szállítására.
A kísérleti állatok lábizmaiba fecskendezték be a vakcinát, majd nyomon követték az egerekben termelődött antitestek mennyiségét. Egy éven át magas maradt az egerekben az antitestek szintje, ami a kisméretű rágcsáló számára gyakorlatilag élethosszig tartó védelmet jelent. Még akkor sem csökkent bizonyos vérsejtek száma a vakcinált egereknél , amikor nagy dózisú HIV-vírussal fertőzték meg őket, holott a vírus támadásának ez a szokásos következménye.
Baltimore elmondta, hogy kutatócsoportjával humán kipróbálást is terveznek néhány éven belül, ehhez azonban még engedélyekre és támogatókra van szükség. Mostani tanulmányukat - melynek eredményét szabadalmaztatni is szeretnék - a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!