Külföld

2011.12.13. 21:06

Szándékos botránykeltés? 9/11-re emlékeztető toronypárt tervezett egy építésziroda

Kínos magyarázkodásra kényszerült a világszerte elismert holland MVRDV építésziroda, miután a napokban hatalmas vihart kavartak legújabb munkájukról, egy Szöulba tervezett felhőkarcolóról készült látványtervek - írja a hg.hu.

Vas Népe

A The Cloud, azaz felhő névre keresztelt toronypár tagjait középen egy különös, szétrobbantott pixelfelhőhöz hasonlatos egység kötné össze. Tervük azonban nem biztos, hogy megvalósul, hisz sokan a szeptember 11-ei merényletben megsemmisült World Trade Center ikertornyaira asszociálnak a látványtervek láttán.

A projekt tervezője a szeptember 11-iki emlékhely tervezési munkálataiban is részt vevő  Daniel Libeskind.

Az egyébként aszimmetrikus, 260, illetve 300 méteresre tervezett toronypár látványterveinek egy része sokak szerint felidézi a New York-i ikertornyok pusztulását – mindez pedig hisztérikus reakciók valóságos özönét indította el - írja a hg.hu.

Sokan egyenesen azzal vádolják az irodát, hogy szándékos a hasonlóság, ezzel akartak minél nagyobb publicitást adni a terveknek. Sokan egyesen az Al Kaida szövetségeseinek bélyegezték őket, megvádolva azzal, hogy kegyeletsértés árán szeretnének nagyobb ismertségre szert tenni.

Az iroda honlapján bocsánatkérést jelentetett meg a következő szöveggel. „Az MVRDV mélységesen sajnálja, hogy a The Cloud projekt a szeptember 11-ikei eseményekre való utalásnak tűnhet. A The Cloud tervezésének kiinduló paraméterei a napsütés, szabad külső terek, a lakók életminősége és maga a város voltak. Ez egyike a számos projektnek, amelynek során az MVRDV a felemelt városi térrel kísérletezik, megpróbálva újraalkotni a felhőkarcoló sablonos típusát. Nem állt szándékunkban, hogy bármilyen hasonlatosságot teremtsünk a szeptember 11-ikei támadásokkal, és nem is láttuk ezeket a hasonlatosságokat a tervezési folyamat során. Őszintén bocsánatot kérünk mindenkitől, akit szándékaink ellenére megsértettünk.”

A vélemények meglehetősen vegyesek: sokakat egyáltalán nem zavar a hasonlóság, vagy nem is veszik rögtön észre, így nincs kifogásuk a toronypár megépítése ellen sem. Az mindenesetre nehezen hihető, hogy az iroda egyetlen tagjának sem tűnt fel a látványtervek hasonlósága a 2001-es terrortámadásról készült fotókkal és videókkal - erre a reakcióra azonban nyilvánvalóan nem számítottak. A jövő kérdése, vajon ilyen előzmények után az iroda áttervezi-e az épületeket, vagy végül ebben a formában épülnek meg Szöul üzleti negyedében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!