Külföld

2012.01.31. 14:25

A Gorilla-botrány érintetteinek fejét követelik a tiltakozók

Azonnal váltsa le a szlovák kormány több tagját Iveta Radicová miniszterelnök, és távozzanak az általuk betöltött posztokról a Gorilla-botrány érintettei, erre szólítottak fel keddi sajtóértekezletükön a múlt pénteki pozsonyi tiltakozó megmozdulás szervezői - adta hírül kedden a TASR állami hírügynökség.

MTI

Lucia Gallová, a tiltakozó menet fő szervezője szerint a kormányfőnek haladéktalanul menesztenie kell Ivan Miklos (SDKÚ-DS) pénzügyminisztert, Mikulás Dzurindát (SDKÚ-DS), a külügyi tárca vezetőjét, valamint Rudolf Chmel (Most-Híd) kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök helyettest. Távozzon Pavol Hrusovsky (KDH) parlamenti elnök és két helyettese, Bugár Béla (Most-Híd) és Robert Fico (Smer-SD) - jelentette ki a Gorilla-ügy kapcsán szervezett tiltakozás fő szervezője.

A menesztéseket a szervezet szerint az indokolná, hogy az említett személyek szerepelnek a Gorilla-dossziében. Az irat, amely a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) által 2005 és 2006 között végzett lehallgatások leirataira alapul, a politikai és gazdasági élet befolyásos szereplőinek összefonódásáról és állítólagos korrupciós ügyeikről szól.

Önként kellene távoznia Juraj Miskov (SAS) gazdasági miniszternek, valamint Ivan Uhliariknak (KDH), az egészségügyi tárca vezetőjének is - állítják a szervezők. Ez utóbbit, közlésük szerint az indokolja, hogy személyükkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy külön szálak fűzik össze őket a Penta befektetési csoporttal.

A szervezők február 3-ára újabb tiltakozó akciót hirdettek meg Pozsonyba

A Facebook közösségi oldalon meghirdetett tiltakozáson való részvételét a szervezők szerint eddig mintegy 12 ezer ember jelezte.

A múlt heti és a mostanra tervezett tiltakozó menet megszervezésének hátterében az úgynevezett Gorilla-ügy áll, mely az önálló Szlovákia történetének legnagyobb közéleti botrányává dagadt. A múlt év végén nyilvánosságra került Gorilla-dossziéban közölt információk váltották ki a botrányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!