Külföld

2012.01.23. 07:51

Az elnök kivégzését követelték tüntetők tízezrei

Szanaa - Tízezrek tüntettek vasárnap Jemen fővárosában, Szanaában, követelve Ali Abdalláh Száleh távozó elnök kivégzését, és tiltakozva a neki mentelmi jogot biztosító új törvény ellen.

MTI

A politikus eközben Ománba utazott, miután beszédben búcsút mondott, és arra kérte honfitársait, hogy bocsássák meg a 33 éves uralma alatt elkövetett hibáit. Az állami hírügynökség szerint azt mondta, hogy orvosi ellátásra utazik az Egyesült Államokba. Száleh közölte, hogy később hazatér, és a pártja, az Általános Népi Kongresszus élére áll.
   
Az amerikai külügyminisztérium vasárnap megerősítette, hogy engedélyezték Száleh beutazását. A vízum meghatározott időre, a szükséges orvosi kezelés időtartamára szól. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztviselő közölte, hogy a távozó jemeni elnök várhatóan a jövő héten érkezik New Yorkba, s legkésőbb február végéig tartózkodik az Egyesült Államokban.
   
Az amerikai kormányzatot döntésében az motiválta, hogy reményei szerint Száleh távozása megkönnyíti a politikai átmenet folyamatát Jemenben, csökkentheti a zavargások kockázatát a február 21-re tervezett elnökválasztás előtti időszakban.
   
A jemeni parlament szombaton törvényben mentette fel Szálehet az ellenzéki tüntetők megölése miatti büntetőjogi felelősségre vonás alól.
   
A döntéssel elégedetlen tüntetők vasárnap azt skandálták, hogy "kötelességük kivégezni a zsarnokot... a jemeni nép döntött, Szálehet ki kell végezni". A menet a Változás teréről indult, ahol közel egy éve táboroznak az elnök távozását követelők. "A képviselőknek: nincs mentesség a mi vérünk árán" - volt olvasható egy transzparensen. A tüntetők az amerikai nagykövetség felé próbálták venni az irányt, de a biztonsági erők meggátolták ezt.
   
A parlament ugyancsak elfogadta szombaton az egyetlen induló, Abed Rabbo Manszúr Hádi alelnök jelölését a február 21-ére kiírt elnökválasztásra. A törvény elfogadását egy tavaly novemberben aláírt terv irányozta elő, amelynek értelmében Száleh távozik a hatalomból, cserébe pedig ő és munkatársai büntetlenséget kapnak. Száleh felmentése a felelősségre vonás alól része annak a tervnek, amelyet a Perzsa-öbölbeli arab országok dolgoztak ki a jemeni belpolitikai válság rendezésére.
   
Szanaa fő repülőterének egy tisztségviselője vasárnap azt közölte, hogy tüntető katonák páncélozott járművekkel lezárták a kifutókat, azt követelve, hogy távozzon az ország légierejének parancsnoka. A szanaai repülőtérhez kapcsolódó légibázis laktanyája Mohamed Száleh vezérőrnagynak, Száleh elnök fivérének a leváltását követelte - mondta a tisztségviselő.
   
A déli Taizz város repülőterén egy ottani illetékes elmondása szerint ugyancsak parancsnokuk menesztését követelő katonák tüntetnek szombat óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!