Külföld

2012.01.16. 14:53

Ellenőrzik, hogy a Fobosz-Grunt a Csendes-óceánba zuhant-e

Párizs/Moszkva - Az európai szakértők egyetértenek abban, hogy az orosz Fobosz (Phobos)-Grunt űrszonda el nem égett darabjai a Csendes-óceánba zuhantak, de ezt még ellenőrizni kell - közölte hétfőn az Európai Űrügynökség (ESA).

MTI

"Az ügynökség szakemberei a lehető legnagyobb figyelemmel követték az űrszonda belépését a légkörbe. A számítások azt mutatják, hogy a Csendes-óceánba zuhant, és szakértőink most ellenőrzik ezt" - mondta Darmstadtban az űrexpedíciók irányításával foglalkozó központ munkatársa az ITAR-TASZSZ-nak.
   
"Az űrszondát nagyon nehéz volt megfigyelni az atmoszférába való belépéskor. A berendezés darabjai óránként 21 ezer kilométeres sebességgel repültek, ezért lezuhanásuk pontos helyét nagyon nehéz meghatározni" - tették hozzá az űrügynökségnél.
   
A Fobosz (Phobos)-Gruntot arra szánták, hogy a Mars pályájára állva kis távolságból tanulmányozza a Naprendszer Földhöz legközelebbi bolygóját, s egy leszálló modult küldjön a Mars Phobos nevű holdjára. A felbocsátás után azonban a szonda nem tudott ráállni a Marshoz vezető pályára, a Föld közelében maradt, s darabjai vasárnap - az orosz védelmi minisztérium közlése szerint - a Csendes-óceánba zuhantak a Chiléhez tartozó Wellington-szigettől 1250 kilométerrel nyugatra.
   
Hétfőn az orosz állami űrügynökség (Roszkoszmosz) azt közölte, hogy az űrszonda darabjai valahol a Csendes-óceán, Dél-Amerika és az Atlanti-óceán déli részének körzetében csapódtak be. A térségben hiányoznak a vizuális és egyéb ellenőrzéshez szükséges eszközök, de a világűr ellenőrzésére szolgáló eszközöktől kapott adatok szerint a szonda darabjai már nincsenek az űrben - tájékoztatott a Roszkoszmosz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!