Külföld

2012.01.13. 09:56

Leváltotta minisztereit, hogy átvigye az adóemelést

Öt minisztert váltott le kormányában pénteken Noda Josihiko miniszterelnök, hogy könnyebben elfogadtassa a parlamentben az általános forgalmi adó emelését, és más, a költségvetési hiány csökkentéséhez szükséges intézkedéseket.

MTI

E két dolog volt Josihiko legfőbb politikai célja, s a kabinetbeli személycserék révén könnyebb lesz majd tárgyalni az ellenzékkel az elképzelések megvalósításáról.

A Noda-kormány pénteken testületileg lemondott, s kisvártatva megalakult az új kabinet. A japán média szerint 17 miniszter közül 12  maradt a helyén, illetve létrejött a miniszterelnök-helyettesi tisztség, amelynek birtokosa Okada Kacuja volt külügyminiszter. Az ő dolga lesz, hogy tárgyaljon az ellenzékkel a forgalmi adó fokozatos, három év alatt történő megemeléséről a jelenlegi öt százalékról tíz százalékra.

Váltás történt a védelmi és az igazságügyi tárca élén, illetve új lesz a fogyasztási ügyek és a közigazgatási reform minisztere is. A külügyi és a pénzügyi tárca vezetője megtartja a posztot. A híradások szerint a védelmi tárca vezetője Tanaka Kakauei volt miniszterelnök veje, Tanaka Naoiki lett. Apósa 1972-74 között vezette az országot, és a szigetország egyik legtekintélyesebb kormányfőjeként tartották számon.

A japán törvények szerint a mindenkori kormány legfeljebb 17 tagú lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!