Külföld

2012.01.12. 18:43

Megrázó videó: halottgyalázó amerikai katonák? (18+)

Elítélték és barbár cselekedetnek minősítették csütörtökön az afganisztáni tálibok azt, ami az egyik videomegosztó portál által közzétett felvételen látható, hogy tudniillik amerikai tengerészgyalogosok tálib fegyveresek holttestére vizelnek. Megrázó videó következik.

MTI

A felvétel a Youtube-on és más honlapokon jelent meg szerdán.

Zabihulla Mudzsahid szóvivő hangoztatta, hogy az elmúlt tíz évben több száz hasonló eset történt, csak azokat nem hozták nyilvánosságra.

Az amerikai tengerészgyalogság parancsnoksága szerdán kiadott közleményében alapos vizsgálatot ígért, s arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem derült fény a felvétel eredetére, és azt sem tudni, hogy hiteles-e. A rajta látható cselekedet összeegyeztethetetlen a tengerészgyalogság értékrendjével és nem jellemző rá - tartalmazta a közlemény. 

Az afgán elnök és az ISAF is elítéli az amerikai katonák halottgyalázását

Hamid Karzai afgán elnök elítélte azokat az egyik videomegosztó portál által közzétett felvételen látható amerikai tengerészgyalogosokat, akik feltételezett tálib fegyveresek holttestére vizelnek Afganisztánban. Ugyancsak elítélte a cselekedetet Leon Panetta amerikai védelmi és Hillary Clinton külügyminiszter, valamint a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF).

Karzai elnök közleményében "mélységes zavarát" hangoztatta, s határozottan elítélte "a videót, amelyen amerikai katonák meggyalázzák három afgán tetemét". A történteket "merőben embertelen" cselekedetnek minősítette, s követelte az amerikai kormánytól, hogy "a legsúlyosabb büntetést szabja ki arra, akit vétkesnek találnak e bűncselekményben".
Az afgán védelmi minisztérium is hasonlóképpen nyilatkozott a videó tartalmáról.

Később Leon Panetta amerikai védelmi miniszter közleményében a "lehető legélesebb szavakkal" ítélte el a szóban forgó tengerészgyalogosok viselkedését, és megígérte felelősségre vonásukat. Panetta telefonon megvitatta Karzaival a történteket.
   
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig azt hangoztatta, hogy "teljesen megdöbbentették" a felvételek, s úgy vélte, a képeken szereplő néhány tengerészgyalogos viselkedése teljesen összeegyeztethetetlen azokkal a magatartási normákkal, amelyekhez a tengerészgyalogosok óriási többsége tartja magát.

A haderőnem egyik neve elhallgatását kérő szóvivője közölte, hogy a halottgyalázást elkövető négyfős csoportnak már legalább két tagját sikerült azonosítani. A katonák 2011 végén tértek haza Afganisztánból.
Az ISAF szerint ez "tiszteletlen és megmagyarázhatatlan cselekedet" volt, "olyan magatartás, amely megbecsteleníti az (ISAF-ot alkotó) ötven ország mindegyikének áldozatait és központi értékeit". Az ISAF közleménye szerint e tetteket "a jelek szerint amerikai egyének egy kis csoportja követte el", akik "valószínűleg már nem szolgálnak Afganisztánban".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!