Külföld

2012.02.18. 12:15

A kínaiak nem viccelnek: börtön jár a futballbundáért

Korrupció és meccsek adás-vétele miatt sok esztendei börtönbüntetésre ítéltek Kínában korábbi futballvezetőket és focibírókat.

MTI

  
Az összesen 39 személyt érintő, s hosszú évek múltával most szombaton lezárt bűnper ítélethirdetése szerint Yang Yimin (Jang Ji-min), az ázsiai ország labdarúgó-szövetségének volt második embere 10 és fél évet kapott, amellett 200 ezer dollárnak megfelelő pénzbüntetéssel is sújtották. Zhang Jianqiangot (Csang Csien-csiang), a játékvezetői testület exigazgatóját 12 évi börtönre ítélték, továbbá 433 ezer dollár megfizetésére is kötelezték.
  
A megvesztegetésben, csúszópénzek elfogadásában elmarasztaltak között van Du Yunqi (Tu Jün-csi), az élvonalbeli Qingdao egykori elnöke is, akire hét évi börtönt róttak ki. Szintén hét esztendőt és 130 ezer dolláros mellékbüntetést kapott bajnoki mérkőzések elcsalásáért Lu Jun (Lu Csün), Kína legismertebb labdarúgó-játékvezetője, aki két meccsen közreműködött a 2002-es dél-koreai-japán közös rendezésű világbajnokságon is.  
   
A bírósági épületen kívül összegyűlt futballszurkolók az ítélethozatalt tűzijátékkal ünnepelték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!