Külföld

2012.02.17. 17:52

Egy éve kezdődött a Kadhafi hatalmát megdöntő líbiai felkelés

Egy éve, 2011. február 17-én kezdődtek azok a tiltakozó megmozdulások Líbiában, amelyek végül az országot közel 42 éven át erős kézzel vezető Moammer el-Kadhafi rezsimjének összeomlásához vezettek.

MTI

2011. február 17. - Elérte Líbiát az ún. "arab tavasz", az arab világban felerősödött tiltakozási hullám. A főváros Tripolitól ezer kilométerre keletre fekvő Bengáziban egy emberjogi aktivista letartóztatása miatt Twitteren és közösségi oldalakon megszervezték "a harag napját". A tüntetéseket a rendfenntartók sortűzzel oszlatták szét, később belelőttek az áldozatok temetésére összegyűlő tömegbe is, a vérengzések egy hét alatt ezernél is több életet követeltek.

 

 

2011. február 21. - A Kadhafi távozását követelő, futótűzként terjedő megmozdulások elérték Tripolit is, ahol a biztonsági erők és a légierő éles lőszerrel nyitott tüzet a tömegre. Kadhafi másnap tévébeszédben patkányoknak és zsoldosoknak nevezte a tüntetőket és közölte: helyén marad, kész a mártírhalálra.

2011. február 27. - Musztafa Abdel Dzsalil volt igazságügyi miniszter vezetésével Bengáziban megalakult az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT), amely a Kadhafi-rezsim elleni népfelkelést irányította.

2011. február 27. - Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a polgári lakosság elleni erőszak alkalmazása, az emberi jogok módszeres és széles körű megsértése miatt szankciókkal sújtotta Kadhafit, a líbiai vezetés tagjait és családtagjaikat, egyben fegyverembargót is elrendelt. Másnap az Európai Unió is Líbia-ellenes szankciókat fogadott el.

2011. március 10. - Elsőként Franciaország ismerte el hivatalosan "a líbiai nép egyetlen legitim képviselőjeként" az ellenzéki Átmeneti Nemzeti Tanácsot.

2011. március 17. - Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Líbia feletti légtérzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló 1973. számú határozatát, egyben szankciókat rendelt el a Kadhafi-rezsim ellen. (A határozat meghozatalának idején az ellentámadásba átment kormányerők már a felkelők központját, Bengázit ostromolták.)

2011. március 19. - Amerikai, európai és arab vezetők Párizsban úgy döntöttek, hogy azonnali katonai akciót kezdenek Líbiában a polgári lakosság védelmében. A még aznap este megindított légicsapások megállították a Kadhafihoz hű erők előrenyomulását és megbénították a líbiai légvédelmi rendszert. A katonai műveletek irányítását március 31-én a NATO vette át.

2011. március 23. - A Kelet-Líbiát ellenőrző lázadók által alakított Nemzeti Tanács Mahmúd Dzsibrilt bízta meg ideiglenes kormány megalakításával.

2011. március 26-28. - A nemzetközi erők légitámadásainak támogatásával a lázadók megkezdték az előrenyomulást nyugat felé.

2011. március 29. - Londonban egy nagyszabású konferencián, amelyen az ENSZ és a NATO főtitkára, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, az Arab Liga és az Iszlám Országok Szervezetének delegációja is részt vett, törvénytelennek nyilvánították Kadhafi rezsimjét és kinyilvánították, hogy Kadhafinak a tetteiért felelősségre vonással kell számolnia.

2011. április 11. - Az Afrikai Unió a líbiai konfliktus lezárását célzó útitervet terjesztett elő.

2011. április 30. - Kadhafi bejelentette, hogy kész tűzszünetet kötni és tárgyalásokat folytatni, ha a NATO leállítja az ország elleni légicsapásait, de azt is leszögezte, hogy nem mond le és nem hagyja el az országot.

2011. május 1. - Egy NATO-rakéta Tripoliban végzett Kadhafi legfiatalabb fiával.

2011. május 13. - Az amerikai kormányzat a líbiai nép legitim és hiteles képviselőjének minősítette, de hivatalosan nem ismerte el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot.

2011. május 22. - Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Bengáziban megnyitotta az EU képviseletét.

2011. június 9. - Több mint egymilliárd dollárt ajánlottak fel az adományozó országok a líbiai lázadók támogatására. A tanácskozáson a lázadók képviselője közölte: az ország több mint kétharmad részét felszabadították.

 

 

2011. június 27. - A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Kadhafi, Szaif nevű fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője ellen emberiesség elleni bűntettek miatt.

2011. július 15. - A líbiai NATO-műveleteket támogató, több mint harminc országot, nemzetközi és regionális szervezetet tömörítő összekötő csoport Líbia törvényes kormányzó hatóságaként ismerte el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot egy ideiglenes kormány létrejöttéig.

2011. augusztus 21. - A felkelők bevonultak Tripoliba, ahol alig találkoztak ellenállással, Kadhafi két fiát őrizetbe vették. Két nappal később elfoglalták Kadhafi főhadiszállását, a bukott vezető elmenekült, családja 29-én Algériába távozott.

2011. szeptember 1. - Párizsban nemzetközi értekezleten vitatták meg a Kadhafi utáni Líbia helyzetét.

2011. szeptember 10. - Megérkezett Tripoliba Musztafa Abdel Dzsalíl, a győztes népfelkelés vezető testülete, az Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke.

2011. szeptember 15. - Líbiába látogatott Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit kormányfő, akiket hősként fogadott a tömeg.

2011. szeptember 25. - Több hónap kiesés után újra megkezdődött a kőolajtermelés Líbiában.

2011. október 18. - Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Tripoliban találkozott Musztafa Abdel Dzsalíllal, az Átmeneti Nemzeti Tanács elnökével.

2011. október 20. - Bejelentették az egy hónapon át tartó ostrom után szülővárosában, Szirtben elfogott Kadhafi halálát.

OLDALTÖRÉS: Egy éve kezdődött a Kadhafi hatalmát megdöntő líbiai felkelés - KRONOLÓGIA (2. rész)

2011. október 23. - Ünnepélyesen bejelentették Líbia felszabadulását és kinyilvánították, hogy a jogrendszer alapja az iszlám jog, a saría lesz.

2011. október 23. - Ünnepélyesen bejelentették Líbia felszabadulását és kinyilvánították, hogy a jogrendszer alapja az iszlám jog, a saría lesz.

2011. október 23. - Ünnepélyesen bejelentették Líbia felszabadulását és kinyilvánították, hogy a jogrendszer alapja az iszlám jog, a saría lesz.

2011. október 27. - Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hatályon kívül helyezte a NATO 2011. március 17-i, líbiai katonai műveletekre vonatkozó felhatalmazását, másnap a NATO-tagországok nagykövetei hivatalosan is döntöttek a hadműveletek befejezéséről.

2011. október 31. - Az Átmeneti Nemzeti Tanács megválasztotta az új miniszterelnököt Abdul al-Rahim al-Kíb személyében.

 

 

2011. november 24. - Letette a hivatali esküt az Abdul al-Rahim al-Kíb miniszterelnök vezette átmeneti kormány, amelynek feladata elvezetni az országot a 2012 júniusára tervezett alkotmányozó nemzetgyűlési választásokig.

2011. december 10. - Nemzeti megbékélésre szólított fel Musztafa Abdel Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője. Két nappal később úgy döntöttek, hogy Bengázit, a Kadhafi uralmát megdöntő felkelés kiindulópontját teszik meg az ország gazdasági központjának.

2012. február 5. - Megkezdődött az első jogi eljárás a Kadhafi-rezsim támogatói ellen, 41 vádlott fölött ítélkeznek forradalomellenes tevékenységük miatt.

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!