Külföld

2012.02.06. 11:42

Hideg idő: hatvankét halálos áldozat Lengyelországban

A lengyel belügyminisztérium hétfői jelentése szerint egy nap alatt kilencen haltak meg kihűlés következtében, szén-monoxid-mérgezésben pedig egy ember vesztette életét.

MTI

Lengyelország északkeleti részében éjszaka mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, a fővárosban pedig reggel is mínusz 19 fokot mértek. A meteorológusok azzal biztatnak, hogy az erős fagyok fokozatosan enyhülnek, és február végén napközben már fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet.

A tűzoltóság februári statisztikái szerint hat nap alatt 287 személy szenvedett szén-monoxid-mérgezést, és 9 ember halt meg a rossz vagy elavult fűtés- és szellőzőrendszerek miatt. A szolgálat a média közvetítésével folyamatosan a fűtőberendezések és kéményrendszerek megfelelő használatára és karbantartására szólítja fel a lakosságot, honlapján külön tájékoztatót is közzétett a mérgezés veszélyéről.

Az erős fagyok miatt egyes kelet-lengyelországi iskolákban szünetel a tanítás. A Fehéroroszországgal és Litvániával határos Podlasie vajdaság járási önkormányzatai elsősorban ott hosszabbították meg a téli szünetet, ahol a tanulók nagy része több kilométeres távolságból jár be iskolabusszal. Az indoklás szerint így nem kell a megállókban fagyoskodniuk a gyerekeknek.

A január 26-án este beállt szibériai fagyok miatt a lengyel belügyminisztérium az egész országban fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be, amelyek célja egyebek közt a hajléktalanok és az idősebb szociális gondozottak felkeresése és támogatása. A tárca a média közvetítésével folyamatosan a rászorulók megsegítésére, szükség esetén a rendőrség vagy a városőrségek (a rendőrséggel együttműködő, különálló rendfenntartó testület) kihívására szólítja fel a lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!