Külföld

2012.02.29. 09:35

Izraeli katonák megszálltak két palesztin tévéállomást

Egy palesztin tévécsatorna vezetője azt közölte szerdán, hogy izraeli katonák megszállták rámalláhi helyiségeit, adóberendezéseket, számítógépeket és iratokat vittek el, s bezárták az állomást. Hasonló sorsra jutott egy másik rámalláhi tv is.

MTI

Az izraeli hadsereg még nem fűzött megjegyzést a hírhez. Rámalláh a palesztin önkormányzati terület része, a Palesztin Hatóság székhelye, de az izraeli hadsereg rutinszerűen hajt ott végre razziákat.

Moammar Orabi, az al-Vatan magántévé     igazgatója szerint mintegy harminc katona hatolt be hajnal előtt meglepetésszerűen az épületbe. "Még mindig nem tudjuk, miért kobozták el a berendezést és zárták be az állomást, jóllehet mi a Palesztin Hatóság ellenőrizte övezetekben és annak engedélyével működünk" - mondta.

Orabi elmondása szerint egy izraeli tiszt azt mondta a tévéállomás ott lévő alkalmazottainak, hogy "üdvözöljük Háder Adnánt". Adnán egy palesztin férfi, aki több mint két hónapos éhségsztrájkkal tiltakozott hivatalos vádemelés nélküli fogva tartása ellen.

"Izrael katonák jöttek hajnali két óra körül, s elvittek mintegy harminc számítógépet és két adóberendezést - tájékoztatta az AFP hírügynökséget Ali Daragme főszerkesztő. - Egyik biztonsági őrünk próbálta megállítani őket, de azt mondták, hivatalos utasításuk van az állomás bezárására, amely teljesen beszüntette adását."

Szintén bezárták a főleg gyerekeknek sugárzó Kudsz tévét. "Hajnali háromkor az izraeli hadsereg behatolt a csatorna helyiségeibe, s elvitt minden adóeszközt" - mondta az AFP-nek Harun Abu Arra igazgató.

Szalám Fajjád palesztin kormányfő az al-Vatan televízióhoz látogatva elítélte az "újabb és igen veszélyes izraeli fellépést a Palesztin Hatóság ellen", és kijelentette, hogy "folytatjuk erőfeszítéseinket minden nemzetközi intézménynél, főként a (közel-keleti)kvartettnél, amely eddig képtelen volt megakadályozni az egyezmények izraeli megsértéseit".

Újságírók bejelentették, hogy szerda délelőttre tiltakozó tüntetést szerveznek Rámalláh központi terére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!